Στήριξη σε εταιρείες-ζόμπι...ζητάει από την Κομισιόν το Υπουργείο Ανάπτυξης..!!

Αίτημα προς την Κομισιόν να επιτρέψει την πρόσβαση στα κρατικά προγράμματα χορήγησης ρευστότητας και των
προβληματικών επιχειρήσεων έχει απευθύνει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Οι προβληματικές εταιρείες εξαιρούνται μέχρι σήμερα από τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας με χρήματα του ΕΣΠΑ που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είναι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Το σκεπτικό είναι ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ απελευθερώνονται προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός και όχι όσες επιχειρήσεις ήταν ήδη προβληματικές, πριν δηλαδή από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις που έκαναν χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης, έχει συνταχθεί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ζητούν την εξαίρεση από αυτό το καθεστώς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν έως 50 άτομα και, όπως εκτίμησε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, το σχετικό αίτημα αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες. Με βάση τις δηλώσεις στη Βουλή του υφυπουργού Ανάπτυξης, η ελληνική πλευρά ζήτησε από την Επιτροπή η εξαίρεση για τη χώρα μας να επεκταθεί και στις μεγαλύτερες προβληματικές επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που απασχολούν έως 250 άτομα, αίτημα που, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσακίρης, αφορά τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και όχι τις ΔΕΚΟ, όπως η ΛΑΡΚΟ.
Να σημειωθεί ότι, με βάση τον κοινοτικό ορισμό, μια επιχείρηση θεωρείται προβληματική όταν:
• Εχει απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου κεφαλαίου της λόγω συσσωρευμένων ζημιών.
• Υπάγεται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία ή πληροί τις προϋποθέσεις του εθνικού δικαίου όσον αφορά την υπαγωγή της σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία έπειτα από αίτημα των πιστωτών.
• Εχει λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχει ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης, ή που έχει λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκειται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.
kathimerini.gr

Σχόλια