«Ελλάδα & Ισραήλ έχουν πολύ καλό παρελθόν αλλά & λαμπρό μέλλον»


Τι είπαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπενιαμίν Νετανιάχου στις κοινές δηλώσεις τους – Ενίσχυση και ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ σε όλους τους τομείς –
Τι είπαν για τον τουρισμό
«Χαίρομαι που καλωσορίζω τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ήρθε στο Ισραήλ ως μέρος μιας συνάντησης μεταξύ των κυβερνήσεών μας. Η επίσκεψη αντικατοπτρίζει τον επιτυχημένο αγώνα μας ενάντια στον κορονοϊό και την υπέροχη σχέση μας. Θα υπογράψουμε σήμερα κοινές συμφωνίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των χωρών», ήταν μια από τις πρώτες ατάκες του Ισραηλινού Πρωθυπουργού υποδεχόμενος τον Έλληνα ομόλογό του.
K. Μητσοτάκης: «Η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ είναι πολύ συμπαγής και αυτόφωτη.»
«Καθώς προετοιμαζόμουν γι’αυτό το ταξίδι βρήκα μια δήλωση του αείμνηστου Κ.Μητσοτάκη που έλεγε ότι το Ισραήλ είναι και πρέπει να εξακολουθήσει να είναι πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτές οι παρατηρήσεις είναι πιο σημαντικές από ποτέ.
Με τον Μπ. Νετανιάχου συμμετείχαμε σε κοινή πρωτοβουλία χωρών για την έξυπνη διαχείρισης της πανδημίας. Επαγρυπνούμε και για την επόμενη μέρα.
Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επένδυσης στην Ελλάδα σήμερα. Εσείς θέλετε ταλαντούχους μηχανικούς, εμείς τους έχουμε εν αφθονία. Σας προσφέρουμε μια πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.
Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. Μιλήσαμε για τον East Med, και για τις ενέργειες της Τουρκίας. Οι τουρκικές ενέργειες είναι μια απειλή για την περιοχή. Εμείς πάντοτε θα επιδιώκουμε την ειρήνη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Από 1η Ιουλίου θα υποδεχόμαστε απευθείας πτήσεις σε όλους τους κύριους προορισμούς μας. Και αν όλα πάνε καλά από 1η Αυγούστου θα μπορούμε να υποδεχόμαστε ισραηλινούς τουρίστες. Αν χρειαστεί θα παρατείνουμε την τουριστική σεζόν μέχρι Οκτώβρη-Νοέμβρη.
Πάντοτε αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας όταν είμαστε στο Ισραήλ και πιστεύω το ίδιο συμβαίνει και στους Ισραηλινούς όταν βρίσκονται στην Ελλάδα».

M. Νετανιάχου: «Η ευημερία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεργασίας και της ασφάλειας»
«Οι ευκαιρίες είναι τεράστιες και περιλαμβάνουν τα φυσικά κοιτάσματα αλλά το έργο κάθε νού. Πχ το αέριο. Επίσης τα διανοητικά αγαθά. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ταλέντο & επιστήμονες. Αλλά και το Ισραήλ έχει τα εχέγγυα για τον τομέα αυτό. Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες για επενδύσεις εκεί.
Ο τουρισμός από το Ισραήλ προς την Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Αναζητούμε μια νέα δυνατότητα για τον τουρισμό προς Ελλάδα και Κύπρο. Θέτουμε την 1η Αυγούστου ως 1ο στόχο για πλήρες άνοιγμα».

Σχόλια