Οργή της Γαλλίας κατά της Τουρκίας - Ευρώπη και ΝΑΤΟ προ των ευθυνών τους για τον «ταραξία» της Ανατολικής Μεσογείου

Του Κώστα Σαρικά
Έως τώρα μόνο το Παρίσι φαίνεται να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και να δείχνει διάθεση ανάληψης δράσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Τον περασμένο Μάρτιο ήταν ένα δανέζικο αεροσκάφος που πετούσε για λογαριασμό της Frontex στο Ανατολικό Αιγαίο και παρενοχλήθηκε από δύο τουρκικά F-16 κατά τη διάρκεια πτήσης επιτήρησης για τις μεταναστευτικές ροές. Κατέγραφε ουσιαστικά την προσπάθεια των γειτόνων στη θάλασσα με τα σκάφη της ακτοφυλακής τους να κατευθύνουν λέμβους μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά. Τότε η Ευρώπη δεν είχε προχωρήσει σε καμία αντίδραση προς την τουρκική πλευράμ έστω και για το τυπικό μέρος της υπόθεσης.
Το επόμενο διάστημα αμερικανικό ιπτάμενο ραντάρ στο πλαίσιο συνεργασίας του ΝΑΤΟ είχε καταγράψει προκλητικές πτήσεις τουρκικών μαχητικών και παρενοχλήσεις σε ελληνικά F-16 τα οποία πετούσαν μαζί με τους Αμερικανούς ανατολικά της Ρόδου, μέσα στο FIR Aθηνών. Η άσκηση διακόπηκε και κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια των Αμερικανών της USAF τα ελληνικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε σκληρές αερομαχίες με τα τουρκικά αεροσκάφη. Το ιπτάμενο ραντάρ αποχώρησε, ωστόσο οι Αμερικανοί πήραν μια ξεκάθαρη γεύση της τουρκικής προκλητικότητας.
Την εβδομάδα που πέρασε ήταν η σειρά των Γάλλων να πέσουν θύματα του τουρκικού «τσαμπουκά», αυτή τη φορά ανοιχτά της Λιβύης. Είχε προηγηθεί το επεισόδιο με την ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» η οποία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ» επιχείρησε με το οργανικό της ελικόπτερο «SEA HAWK» να προχωρήσει σε έλεγχο του ύποπτου για μεταφορά όπλων φορτηγού πλοίου «CIRKIN».
 Τότε, οι τρεις τουρκικές φρεγάτες οι οποίες συνόδευαν το ύποπτο πλοίο ανέφεραν στο ελληνικό ελικόπτερο ότι το «CIRKIN» βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού κράτους με το πλήρωμα του «SEA HAWK» να λαμβάνει εντολή από τον Ιταλό διοικητή της επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ» να αποχωρήσει.
Λίγες ώρες αργότερα η γαλλική φρεγάτα «COURBET» πλησίασε το ύποπτο φορτηγό πλοίο «CIRKIN» και επιχείρησε να προχωρήσει σε έλεγχο όταν εγκλωβίστηκε από τουρκικό πολεμικό πλοίο με το πλήρωμά του μάλιστα να λαμβάνει θέσεις μάχης και τα όπλα του να σημαδεύουν τη γαλλική φρεγάτα κλάσης «LA FAYETTE». 
To Παρίσι είναι έντονα ενοχλημένο από την επιθετική ουσιαστικά ενέργεια της τουρκικής φρεγάτας η οποία στράφηκε απέναντι σε πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ, συμπεριφορά η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις αρχές της Συμμαχίας. Το ζήτημα έθεσε κατά τη διάρκεια της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης η Γαλλίδα υπουργός άμυνας Φλοράνς Παρλί.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ φέρεται να διαβεβαίωσε ότι το περιστατικό θα διερευνηθεί ωστόσο κανένας δεν πείστηκε ότι η Συμμαχία επιτέλους έχει αποφασίσει να λάβει μέτρα απέναντι στον μόνιμο ταραξία της περιοχής ο οποίος μάλιστα δεν διστάζει να στραφεί και απέναντι σε Συμμάχους.
«Θα δούμε και χειρότερα αν δεν γίνει κάτι», ήταν το μήνυμα του Έλληνα υπουργού προς τους ομολόγους του με το Νίκο Παναγιωτόπουλο να κρούει για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας της τουρκικής επιθετικής στάσης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατ’ εξακολούθηση έχει τονίσει τόσο στις τάξεις του ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι ενέργειες της Άγκυρας θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή και αυξάνουν συνεχώς το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες.
Έως τώρα, πάντως, μόνο το Παρίσι φαίνεται να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και να δείχνει διάθεση ανάληψης δράσης, αν και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ τουλάχιστον οκτώ χώρες τοποθετήθηκαν απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα με αφορμή το επεισόδιο με τη γαλλική φρεγάτα «COURBET».
newpost.gr

Σχόλια