«Με επιθετικό πνεύμα θα αντιμετωπίζεται κάθε πρόκληση» σε ξηρά, αέρα και θάλασσα η απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία

Του Κώστα Σαρικά
Η κλιμακούμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που εν μέσω θέρους παραμένουν σε υψηλή επιφυλακή
για να αποτρέψουν την επιβολή τετελεσμένων από πλευράς Άγκυρας.
Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής συμπεριφοράς με την αμφισβήτηση Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θάλασσα και τις απειλές για έρευνες και γεωτρήσεις, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ως μοχλός πίεσης αλλά  και η διάθεση των γειτόνων να αλλάξουν το status quo στο Αιγαίο αναγκάζουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παραμείνουν όπως όλα δείχνουν σε υψηλή επιφυλακή μέσα στο καλοκαίρι.
Και στους τρεις κλάδους οι εντολές που φτάνουν από την ηγεσία και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο παραπέμπουν πλέον σε συνεχή προβολή ισχύος και επιθετικό πνεύμα στην αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.
Στον Έβρο οι πληροφορίες που έφτασαν τις προηγούμενες ημέρες για μετακίνηση μεταναστών προς τη συνοριογραμμή όχι μόνο δεν αιφνιδίασαν αλλά αξιοποιήθηκαν για να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά των δυνάμεων που έχουν αναλάβει να στήσουν ασπίδα προστασίας στα χερσαία σύνορα της χώρας. Η κινητοποίηση ήταν άμεση με το επίπεδο συναγερμού να ανεβαίνει και να ενισχύεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο η άμυνα των συνόρων από δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του Στρατού Ξηράς. 

Για τις δυνάμεις ασφαλείας των συνόρων ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία  να δοκιμαστούν αντανακλαστικά και χρόνοι αντίδρασης σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια των γειτόνων να αιφνιδιάσουν. Και ενώ τα οχυρωματικά έργα συνεχίζονται τις περασμένες ημέρες δόθηκε εντολή για εκτέλεση ασκήσεων Μονάδων του Έβρου μικρής μεν κλίμακας αλλά με ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα. Ενόψει καλοκαιριού η στρατιωτική ηγεσία δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουν τα μέτρα και προς αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιούνται συνεχείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Με τουλάχιστον 30 Μονάδες επιφανείας αλλά και υποβρύχια επιτηρεί το Πολεμικό Ναυτικό κάθε γωνιά του Αιγαίου από τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο και τη Γαύδο. Και μπορεί λόγω καλοκαιριού οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες να έχουν σχετικά περιοριστεί ωστόσο το Αρχηγείο Στόλου εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να δοθεί η δυνατότητα στα πληρώματα να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας. Ακόμα και σε πλους ρουτίνας τα πλοία του Στόλου βρίσκουν την ευκαιρία να εκτελούν σενάρια ασκήσεων και συνεργασίες με την Πολεμική Αεροπορία. 
Το δόγμα στο Πολεμικό Ναυτικό είναι ότι καμιά ευκαιρία δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη και οι κυβερνήτες να κρατούν συνεχώς το προσωπικό σε εγρήγορση με συναγερμούς και εκμετάλλευση κάθε διαθέσιμου μέσου για εκπαίδευση. Ακόμα και οι μικρότερες Μονάδες που επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα στο πλαίσιο των μέτρων για αποτροπή των μεταναστευτικών ροών συχνά δεν σταματούν να εκπαιδεύουν τα πληρώματά τους. 

Οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού μάλιστα σχεδιάζουν τις επόμενες ημέρες και νέα επιχειρησιακή εκπαίδευση Μονάδων στο Αιγαίο με συμμετοχή φρεγατών, ταχέων σκαφών και υποβρυχίων.
Οι ακραίες Τουρκικές προκλήσεις στον αέρα που κλιμακώθηκαν τους προηγούμενους μήνες με προκλητικές υπερπτήσεις πάνω και από μεγάλα Ελληνικά νησιά αναγκάζουν την Πολεμική Αεροπορία να παραμένει σταθερά στα ‘’κόκκινα’’. Στο επιτελείο οι εντολές πλέον προς τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ είναι να αντιμετωπίζουν με επιθετικό πνεύμα και εν τη γενέσει της κάθε προσπάθεια των γειτόνων να προκαλέσουν στον αέρα.

Τα Ελληνικά φτερά πετούν ακόμη πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση πάνω από τα ακριτικά νησιά και μάλιστα συχνά σε μεγάλους σχηματισμούς και με ξεκάθαρες εντολές για προβολή ισχύος απέναντι σε κάθε πρόκληση.
newpost.gr

Σχόλια