Στο Αιγαίο ο Στόλος το καλοκαίρι - «Ασπίδα» στις τουρκικές προκλήσεις η σταθερή παρουσία πολεμικών πλοίων σε Κρήτη και Καστελόριζο

Του Κώστα Σαρικά
Ο σχεδιασμός του επιτελείου προβλέπει ότι ολόκληρο το καλοκαίρι και όσο οι γείτονες δείχνουν διάθεση να ανεβάσουν στα «κόκκινα» την ένταση τα μηνύματα που θα
στέλνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι συνεχή και ξεκάθαρα και θα συνδυάζονται με μόνιμη κατάσταση υψηλής επιφυλακής.
Οι τελευταίες εξελίξεις με τις τουρκικές απειλές για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικής κυριαρχίας από το Καστελόριζο έως και Νότια της Κρήτης αλλά η προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης από τους γείτονες με συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό.
Μετά την άσκηση στο Βόρειο Αιγαίο σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη νέα επιχειρησιακή αξιολόγηση Μονάδων αυτή τη φορά στο Νότιο Αιγαίο κοντά στην Κρήτη. Πλοία του Στόλου-φρεγάτες ,ταχέα σκάφη κατευθυνόμενων βλημάτων και  υποβρύχια- έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και ασκούνται σε κάθε είδους σενάριο αντιμετώπισης απειλής.


Σε όλες πλέον τις ασκήσεις του Στόλου συμμετέχει και η Πολεμική Αεροπορία τόσο με μαχητικά από τις Πολεμικές Μοίρες όσο και με ιπτάμενα ραντάρ Erieye. Το ζητούμενο άλλωστε είναι η διακλαδικότητα αφού στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων και ειδικά σε περιοχές μακριά από νησιά η συμβολή των ιπτάμενων μέσων κρίνεται ως καθοριστική στην έκβαση κάθε είδους σεναρίου.

Με την προσοχή να εστιάζεται στο «τόξο» Καστελόριζο-Κάρπαθος-Κρήτη και με δεδομένο ότι ανοιχτά της Λιβύης βρίσκεται η τουρκική αρμάδα αποτελούμενη από τουλάχιστον οχτώ μεγάλες Μονάδες επιφανείας και πιθανότατα υποβρύχιο είναι απολύτως φυσικό ελληνικά πολεμικά πλοία να έχουν πλέον μόνιμη παρουσία στην περιοχή. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους παραμονής της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ» στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ» η οποία έως τώρα δεν φαίνεται να έχει το παραμικρό αποτέλεσμα.

Η απόφαση για αναβάθμιση του Ναυστάθμου της Σούδας με ελλιμενισμό περισσότερων Μονάδων του Στόλου είναι δεδομένη ενώ έμφαση δίνει η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και στη  αναβάθμιση της Ναυτικής βάσης στο Κυριμάδι στο Ανατολικό άκρο της Κρήτης.
Ο στόχος των επιτελών σε ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ είναι διπλός. Από τη μια να υπάρχει συνεχής παρουσία Μονάδων του Στόλου στις κρίσιμες περιοχές ώστε να εκπέμπεται σταθερά προς τους γείτονες μήνυμα αποτροπής και ταυτόχρονα τα ελληνικά πλοία και πληρώματα να παραμένουν συνεχώς ετοιμοπόλεμα. Οι εντολές είναι πλέον όλες οι ασκήσεις στο πλαίσιο του δυνατού να συνδυάζονται και με εκτέλεση πραγματικών πυρών.


Καθοριστικό ρόλο στην συνεχή παρουσία του Στόλου σε κάθε γωνιά του Αιγαίου αλλά κυρίως στις περιοχές ενδιαφέροντος έχουν τα υποβρύχια του Στόλου τα οποία θα αποτελέσουν καίριο παράγοντα αποτροπής σε περίπτωση που οι γείτονες επιχειρήσουν να κλιμακώσουν την ένταση. Οι «αθόρυβοι» κυνηγοί βρίσκονται συνεχώς στις κρίσιμες περιοχές και άλλοτε παραμένουν αθέατοι, άλλοτε όμως φροντίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και εμφανίζονται στην επιφάνεια όπως συχνά κάνουν το τελευταίο διάστημα ειδικά κοντά στο Καστελόριζο αλλά και στη Ρόδο ακριβώς στην έξοδο του τουρκικού ναυστάθμου του Ακσάζ.
Ο σχεδιασμός του επιτελείου προβλέπει ότι ολόκληρο το καλοκαίρι και όσο οι γείτονες δείχνουν διάθεση να ανεβάσουν στα «κόκκινα» την ένταση τα μηνύματα που θα στέλνουν οι 'Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι συνεχή και ξεκάθαρα και θα συνδυάζονται με μόνιμη κατάσταση υψηλής επιφυλακής.
newpost.gr

Σχόλια