Λιβύη: Νέα συμφωνία για επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών

Μια ελπίδα για κατάπαυση του πυρός στη μαρτυρική Λιβύη αχνοφαίνεται μετά τη νέα συμφωνία των αντιμαχόμενων παρατάξεων για
επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Η νέα συμφωνία ανάμεσα στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χάφταρ, έρχεται έπειτα από εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Την επανεκκίνηση των συνομιλιών για εκεχειρία, ανακοίνωσε η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην εμπόλεμη ζώνη. Ο ΟΗΕ χαιρέτησε την πρόθεση για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα με τη συμμετοχή 5 αξιωματούχων από κάθε πλευρά.
Η νέα προσπάθεια για εκεχειρία και ειρηνευτικές συνομιλίες, εάν και εφόσον τηρηθεί η συμφωνία, είναι το αποτέλεσμα της διπλωματικής πίεσης σε διάφορα μέτωπα, για έναν πολιτικό και όχι στρατιωτικό διακανονισμό των διεθνών συμφερόντων στη Λιβύη.
Στη χώρα έως σήμερα έχουν ανακοινωθεί δύο εκεχειρίες, αλλά και τις δύο φορές υπήρξε εκατέρωθεν παραβίαση και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν.
Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χάφταρ, έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2019 ευρεία επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης .
Τις τελευταίες εβδομάδες όμως η κυβέρνηση, με τη στήριξη της Τουρκίας, έχει απωθήσει τον ΛΕΣ από πολλές περιοχές τις οποίες είχε καταλάβει βορειοδυτικά της Τρίπολης.

Σχόλια