Τσαβούσογλου: Το Ισραήλ πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία του με την Κυπριακή Δημοκρατία

Το Ισραήλ θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία του με την Κυπριακή Δημοκρατία αν θέλει να υπογράψει συμφωνία με
την Τουρκία παρόμοια με εκείνη της Τουρκίας με τη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ παραχώρησε κάποιες θαλάσσιες περιοχές στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως μόνο αν ακυρωθεί η συμφωνία Ισραήλ - Κύπρου μπορεί να ενωθεί η τουρκική υφαλοκρηπίδα με εκείνη της Λιβύης. Υποστήριξε ακόμη ότι για να πάει το φυσικό αέριο του Ισραήλ στη διεθνή αγορά πρέπει ο αγωγός να περάσει από την Τουρκία ή από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι CNNTurk ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η "ε/κ πλευρά προχώρησε στον σχεδιασμό των τεμαχίων με βάση τη συμφωνία που έκανε με το Ισραήλ”, υποστηρίζοντας ότι μέσα σε εκείνη την περιοχή υπάρχει υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.
Δηλαδή, ανέφερε, "το Ισραήλ για να υπογράψει μια συμφωνία μαζί μας, παρόμοια με εκείνη που υπογράψαμε με τη Λιβύη, πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία που υπέγραψε με την ‘ε/κ διοίκηση’" όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.
"Και δεν πρέπει να αποδεχτεί ότι παραχώρησε εκείνη την περιοχή στην ε/κ πλευρά. Μόνο τότε η δική μας υφαλοκρηπίδα ενώνεται με την Λιβύη”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: “Αν την ακυρώσει αυτή (τη συμφωνία) εμείς, προς την κατεύθυνση των οικονομικών μας συμφερόντων, θα συνομιλήσουμε με όλους, θα υπογράψουμε και συμφωνία αν μας ωφελεί. Ο φυσικός πλούτος του Ισραήλ για να πάει στη διεθνή αγορά θα πρέπει να περάσει από την Τουρκία ή την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας”. Επανέλαβε την τουρκική θέση ότι “πλην της ε/κ πλευράς μπορούμε να κάνουμε συνεργασία με όλους σε αυτό το θέμα (της ανατολικής Μεσογείου)”.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε ότι δεν έχουν όλα τα ελληνικά νησιά υφαλοκρηπίδα. “Η Ελλάδα λέει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι το κάθε νησί δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά τα νησιά που είναι μακριά από την ηπειρωτική χώρα και κοντά σε άλλη χώρα δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα τώρα ισχυρίζεται ότι ένα νησί με έκταση 10 χιλιομέτρων, το Καστερόλιρζο που είναι απέναντι από το Κας (της Τουρκίας) έχει μια θαλάσσια περιοχή 40 τ.χλμ. Τώρα εμάς προσπαθούν να μας αφήσουν αυτή την κόκκινη περιοχή (δείχνει στο χάρτη). Εμφάνισαν κάτι σαν τον Χάρτη της Σεβίλης. Αλλά εμείς ενώ μέχρι σήμερα λέγαμε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, η Ελλάδα ονειρευόταν. Τώρα το Καστελόριζο από εμάς είναι 2 χλμ. Εδώ φαίνεται. Από την Ελλάδα είναι 570 χλμ μακριά. Δηλαδή αυτό έχει υφαλοκρηπίδα και εμάς θα μας κλείσει στη θάλασσα. Αυτό δεν είναι δυνατόν”, υποστήριξε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία κάνοντας του σχεδιασμούς της έδωσε στα ελληνικά νησιά 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα. ”Και αυτό είναι το σωστό. Δηλαδή εδώ τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα αλλά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο”, υποστήριξε.
Για τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι πλέον ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έχει καμία ισχύ. “‘Άλλωστε δεν είχε νομιμότητα. Δεν πρέπει να συμμετάσχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από δω και πέρα. Δεν πρέπει να είναι συνομιλητής”, ανέφερε. Για την επίσκεψή του τουρκικού κλιμακίου με επικεφαλής τον ίδιο και τον Υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ στη Λιβύη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως πήγαν για να δείξουν την ισχυρή στήριξή τους στη Λιβύη. Υπενθύμισε ότι με τη Λιβύη έχουν υπογράψει και συμφωνία για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ότι συζήτησαν πως μπορούν να μοιραστούν αυτό τον πλούτο. Συζήτησαν επίσης πως οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να επιστρέψουν σε περιοχές της Λιβύης που έχουν σταθεροποιηθεί.
Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη πως η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ιταλού ομολόγου του στην Άγκυρα για την περασμένη Τετάρτη ακυρώθηκε επειδή ακριβώς πήγαν στη Λιβύη. Ενημέρωσε τον Ιταλό ΥΠΕΞ για την αναβολή το βράδυ της Τρίτης και συμφωνήθηκε η επίσκεψη να γίνει τελικά σήμερα Παρασκευή. Όπως είπε σήμερα με τον Ιταλό ομόλογό του θα συζητήσουν το Λιβυικό, υποστηρίζοντας ότι η Ιταλία δεν σκέφτεται διαφορετικά από την Τουρκία σε αυτό το θέμα.
Ο Μεβλούτ Τσαβουσογλου είπε ακόμη για την επίσκεψη του ρωσικού κλιμακίου με επικεφαλής τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, η οποία είχε αναβληθεί ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Όπως είπε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν δύο φορές με τον Ρώσο ομόλογό του την ημέρα της αναβολής της επίσκεψης, συμφώνησαν όπως διανυθεί λίγη ακόμη απόσταση μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών και μετά να επισκεφθεί την Τουρκία ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ξανά στη συμφωνία μεταξύ Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όπως οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συνεργαστούν σε τεχνικό επίπεδο για τη Λιβύη. “Αυτή τη στιγμή γίνονται συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Στο προσεχές μέλλον θέλουμε να γίνουν και σε επίπεδο Υπουργών”, ανέφερε.

Πλήρως δεσμευμένο το Ισραήλ στη συμφωνία με την ΚΔ λέει ο Πρέσβης του

Το Ισραήλ είναι πλήρως δεσμευμένο στη συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που υπεγράφη με την Κυπριακή Δημοκρατία το 2010, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Σάμι Ρεβέλ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως το Ισραήλ θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με του με την Κυπριακή Δημοκρατία αν θέλει να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία παρόμοια με εκείνη της Τουρκίας με τη Λιβύη.
Ο κ. Ρεβέλ υπογράμμισε πως "το Ισραήλ σέβεται τα δικαιώματα της Κύπρου στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της", προσθέτοντας πως η χώρα του είναι πλήρως δεσμευμένη στη συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπεγράφη με την Κυπριακή Δημοκρατία το 2010.

Σχόλια