Η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία με διακλαδικές ασκήσεις - Σε ετοιμότητα όλο το καλοκαίρι – Οι οδηγίες και το μήνυμα στην Άγκυρα


Του Κώστα Σαρικά
Μήνυμα στην Άγκυρα μέσω διακλαδικών ασκήσεων στέλνει η Αθήνα που ετοιμάζει το σύνολο των δυνάμεων για να βρίσκεται σε επιφυλακή όλο το καλοκαίρι.
Οι οδηγίες και το μήνυμα που δίνεται.

Ξεκάθαρο μήνυμα ετοιμότητας θα εκπέμπουν οι Ελληνικές 'Ενοπλες Δυνάμεις όλο το καλοκαίρι και όσο συνεχίζει η 'Αγκυρα να επιδεικνύει διάθεση για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αλλά και γενικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα με μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων κυρίως στο Αιγαίο αλλά και στα χερσαία σύνορα της χώρας στον 'Εβρο, Πολεμικό Ναυτικό, Στρατός Ξηράς και Πολεμική Αεροπορία προχώρησαν σε ασκήσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας με έμφαση στη διακλαδικότητα και στην εκτέλεση σύνθετων ρεαλιστικών σεναρίων.
Οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου είναι σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να συμμετέχουν κατά το δυνατό και οι τρεις κλάδοι όπως άλλωστε επιβάλλεται στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.
Ακόμα και σε απλές ασκήσεις των Ειδικών Δυνάμεων στη νησιωτική χώρα είδαμε παρουσία μαχητικών με τα στελέχη των Αμφίβιων Καταδρομών να καταδεικνύουν στόχους από το έδαφος ή ακόμα και μέσα από τη θάλασσα και τα ''γεράκια'' να προχωρούν σε ''χειρουργικά χτυπήματα'' ακριβείας. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε όλες οι Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων εκπαιδεύονται σε σενάρια με χρήση JTAC (Joint Terminal Attack Controller) και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία ειδικά σε ακριτικά νησιά ακόμα και σε μικρές νησίδες ή βραχονησίδες.

Αν και συνηθίζεται εδώ και πολλά χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες να μειώνεται η εκπαιδευτική δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων ειδικά στα νησιά του Αιγαίου φέτος τα νέα δεδομένα και η συνεχής κλιμάκωση της έντασης από την 'Αγκυρα δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό όπως τονίζουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές.Μονάδες και Σχηματισμοί έχουν αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά τους και στο πλαίσιο του δυνατού θα συνεχίζουν να εκπαιδεύουν στελέχη και οπλίτες ακόμα και με χρήση πυρών στα πεδία βολών και ασκήσεων.
Ανάλογες εντολές έχει δώσει και το Δ' ΣΣ σε Μονάδες και Σχηματισμούς της Θράκης. Πρόσφατα πραγματοπιήθηκε σειρά ασκήσεων τόσο στο χώρο εκπαίδευσης στον Ψηλό Στάλο όπου εκτελέστηκαν και πυρά αρμάτων μάχης όσο και στο Πετρωτό με εντυπωσιακές βολές πυροβολικού.Οι φρουροί των χερσαίων συνόρων της χώρας άλλωστε εδώ και μήνες βρίσκονται σε συναγερμό όταν κλήθηκαν με επιτυχία να αποκρούσουν την ασύμμετρη επίθεση που εξαπέλυσε η 'Αγκυρα στον 'Εβρο με χιλιάδες υποκινούμενους μετανάστες. Οι πρόσφατες απειλές της Τουρκίας για νέο κύμα ''εισβολής'' βρήκαν Στρατό Ξηρά και ΕΛΑΣ σε πλήρη ετοιμότητα.

Στο Βόρειο Αιγαίο πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά μια μικρή ''Καταιγίδα'' με πραγματικά πυρά,συμμετοχή σημαντικού αριθμού Μονάδων του Στόλου αλλά και συνδρομή αεροπορικών μέσων. Φρεγάτες, Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Κανονιοφόροι και Υποβρύχια αναπτύχθηκαν και συνεκπαιδεύτηκαν μαζί με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. 'Ιδια τακτική αναμένεται να ακολουθήσει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Αρχηγείο Στόλου και τις επόμενες εβδομάδες. Να δίνει εντολή δηλαδή για σχηματισμό μικτών ομάδων πλοίων τα οποία θα κατευθύνονται σε περιοχές υψηλού συμβολισμού και θα προχωρούν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στο Αιγαίο, στα πλοία του Στόλου που επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και κοντά στα πληρώματα αναμένεται να βρεθεί σύντομα ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Ο περιορισμός τις τελευταίες εβδομάδες της Τουρκικής προκλητικότητας στον αέρα δεν έχει επιφέρει την παραμικρή χαλάρωση στα ''μπλε'' φτερά της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιτελείς εκτιμούν ότι τη δεδομένη χρονική συγκυρία η 'Αγκυρα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη Λιβύη όπου πλέον εμπλέκεται άμεσα. 'Ομως αυτό δεν σημαίνει όπως εξηγούν ότι δεν θα επανέλθει με νέες προκλήσεις στο Αιγαίο. Τα ''γεράκια'' πέρα από τις ετοιμότητες στα αεροδρόμια επιφυλακής και στις Πολεμικές Μοίρες έχουν ''φορτώσει'' το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ξεκάθαρη διάθεση για έντονη και συνεχή παρουσία στο Αιγαίο.Ταυτόχρονα δεν χάνουν ευκαιρία για κοινή εκπαίδευση τόσο με Μονάδες του Στόλου όσο και με χερσαίες δυνάμεις.

newpost.gr

Σχόλια