«Σημαδεύει» τα ακριτικά νησιά η Τουρκία -Ψάχνει για τετελεσμένα και προκαλεί - Προκλητικές navtex με αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης

Του Κώστα Σαρικά
Στο αποκορύφωμά της φτάνει η προσπάθεια της Τουρκία να «στοχοποιήσει» τα Ελληνικά ακριτικά νησιά με κάθε τρόπο. Με υπερπτήσεις, Νavtex και δημοσιεύματα
αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία.
Η προσπάθεια της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα να «στοχοποιήσει» τα Ελληνικά ακριτικά νησιά με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία φαίνεται ότι έχει κορυφωθεί. Είτε πρόκειται για προκλητικές υπερπτήσεις, είτε για παρενοχλήσεις που ακολουθούνται από μπαράζ δημοσιευμάτων και δηλώσεις αξιωματούχων οι οποίοι αμφισβητούν ευθέως την Ελληνική κυριαρχία.
Στην επιχείρηση «γκριζαρίσματος» του Αιγαίου και μιας σειράς ακριτικών νησιών η Τουρκία «επιστρατεύει» όμως και τη γνωστή «βιομηχανία» navtex στις οποίες πλέον γίνεται αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης. Σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες σε ναυτικές οδηγίες που εξέδωσε το τουρκικό πολεμικο ναυτικό γίνεται λόγος για παραβίαση εκ μέρους της Ελλάδας του καθεστώτος αποστρατικοποίησης σε Ψαρά, Χίο και Σάμο όπως αυτό καθορίστηκε το 1923. Και μάλιστα η χώρα που εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο ξεπερνά κάθε όριο επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο και καταγγέλλει την Ελλάδα.
Στο γαϊτανάκι της αμφισβήτησης λαμβάνει μέρος και ο τύπος της γειτονικής χώρας. Όχι μόνο ο εθνικιστικός αλλά αρκετές φορές ακόμα και πιο μετριοπαθή Μέσα Ενημέρωσης. Δύο Τουρκικές εφημερίδες, η «Yeni Safak» και η «Cumhuriyet» τα τελευταία 24ωρα με εμπρηστικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Τουρκική κυβέρνηση αναδεικνύει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των Ελληνικών νησιών. Παρουσιάζουν τα επιχειρήματα της Άγκυρας αλλά και θέσεις ακραίων εθνικιστών. Γίνεται λόγος για 18 νησιά και 2 νησίδες που βρίσκονται στο Αιγαίο τα όποια ανήκουν στην Τουρκία και έχει καταπατήσει η Ελλάδα.
Ακόμα και το κρατικό πρακτορείο «Anadolu» μπήκε στον «χορό» των προκλήσεων. Έκανε λόγο για την πρωτοβουλία 100 ΜΚΟ οι οποίες σκοπεύουν να θέσουν σε διεθνή δικαστήρια το ζήτημα της δήθεν «κατοχής» νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι από τις αρχές του χρόνου οι υπερπτήσεις Τουρκικών μαχητικών πάνω από Ελληνικά νησιά αγγίζουν τις 270 με τους γείτονες να ‘’σημαδεύουν’’ πλέον όχι μικρά νησιά και νησίδες αλλά και μεγαλύτερα κατοικημένα νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος και η Ρόδος.
Ενδεικτική των προθέσεων τους ήταν η θρασύτατη παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο πάνω από τις Οινούσσες κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα ακριτικά μας νησιά. Οι γείτονες όχι μόνο προκαλούν πετώντας παράνομα στο ανατολικό Αιγαίο ακόμα και πάνω από Ελληνικά νησιά αλλά απαιτούν από την Πολεμική Αεροπορία να αποφεύγει τις πτήσεις σε αυτές τις περιοχές ενώ θέτουν θέμα και με την παρουσία των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ακριτικά μας νησιά.
Με συνεχείς παρεμβάσεις στο ΝΑΤΟ ζητούν όμως και τα πλοία της Συμμαχίας να μην ελλιμενίζονται σε Ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπως και τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να μην χρησιμοποιούν αεροδρόμια όπως αυτά της Λήμνου ή της Ρόδου. Κάθε φορά μάλιστα που το Πολεμικό Ναυτικό εκδίδει navtex για ασκήσεις σε περιοχές του ανατολικού Αιγαίου οι Τουρκικές αρχές σπεύδουν να εκδώσουν αντίστοιχη ναυτική οδηγία η οποία δήθεν ακυρώνει την Ελληνική.
Όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα στόχος της Άγκυρας είναι να βάλει στο ‘’κάδρο’’ των διεκδικήσεών της όσο το δυνατό περισσότερα ζητήματα με δήθεν νομικό ‘’μανδύα’’ ώστε να ‘’σύρει’’ την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια «φουσκωμένη» ατζέντα θεμάτων.
newpost.gr

Σχόλια