Οι ΗΠΑ προηγούνται της Κίνας στην κούρσα του εμβολίου - Πρώην επικεφαλής FDA


Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ένα "καλύτερο" εμβόλιο από την Κίνα και θα το αποκτήσουν νωρίτερα, σύμφωνα με τον
πρώην Επίτροπο της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ Scott Gottlieb. 
Τα δεδομένα σχετικά με τα πιθανά εμβόλια στην κλινική ανάπτυξη στην Κίνα "δεν φαίνονται υπερβολικά ισχυρά", δήλωσε ο Gottlieb στη Margaret Brennan στο "Face the Nation" του CBS. 
"Αυτά τα εμβόλια, εάν λειτουργούν, πιθανότατα θα παρέχουν χαμηλότερα επίπεδα ανοσίας από την πλατφόρμα που συνεργάζονται οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι", είπε. 
"Νομίζω, λοιπόν, ότι θα έχουμε ένα καλύτερο εμβόλιο και νομίζω ότι πιθανότατα θα το έχουμε νωρίτερα με βάση το πού βρισκόμαστε στην κλινική ανάπτυξη και από τις πρώτες ενδείξεις που έχουμε.
" Ερωτηθείς ποια πιθανά εμβόλια των ΗΠΑ είναι "πιο ελπιδοφόρα σε αυτό το σημείο", ανέφερε ο Gottlieb...από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, καθώς και ένα άλλο από τη Moderna Therapeutics και τη Lonza. Η Moderna έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα στον πρώτο γύρο ανθρώπινων δοκιμών στις αρχές του μήνα, τροφοδοτώντας τις ελπίδες των στελεχών ότι θα μπορούσε να είναι έτοιμη το 2020 
"Υπάρχει ένας αριθμός κατασκευαστών που είτε είναι ισοδύναμοι είτε όχι πολύ μακρυά", δήλωσε ο Gottlieb. 
"Όλα φαίνονται πολλά υποσχόμενα με βάση τις δημόσιες δηλώσεις που έκαναν και μερικά από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδειξαν." 
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ πιέζει για εμβόλιο μέχρι το τέλος του έτους. 
Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι ενώ ένα εμβόλιο είναι σύντομα εφικτό, ίσως δεν είναι εγγυημένο.

Σχόλια