Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα από δοκιμή εμβολίου κατά του COVID-19...

Το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονoϊού που δοκιμάστηκε σε ανθρώπους φαίνεται να είναι ασφαλές και ικανό να διεγείρει
μια ανοσολογική απόκριση έναντι του ιού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κατασκευαστής του, η Moderna (εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα την Μασαχουσέτη). 
Τα ευρήματα βασίζονται σε αποτελέσματα από τα πρώτα οκτώ άτομα που το καθένα έλαβε δύο δόσεις του εμβολίου, ξεκινώντας τον Μάρτιο. 
Οι υγιείς εθελοντές, έκαναν αντισώματα που στη συνέχεια ελέγχθηκαν σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο και μπόρεσαν να σταματήσουν την αναπαραγωγή του ιού - τη βασική απαίτηση για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. 
Τα επίπεδα αυτών των λεγόμενων εξουδετερωτικών αντισωμάτων ταιριάζουν με τα επίπεδα που βρέθηκαν σε ασθενείς που είχαν αναρρώσει μετά την προσβολή του ιού στην κοινότητα. 
Η εταιρεία είπε ότι προχωρά σε ένα ταχύτερο χρονοδιάγραμμα, με τη δεύτερη φάση να περιλαμβάνει 600 άτομα να ξεκινά σύντομα και μια τρίτη φάση τον Ιούλιο με τη συμμετοχή χιλιάδων υγιών ανθρώπων. 
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε στη Moderna την έγκριση για τη δεύτερη φάση στις αρχές του μήνα. 
Εάν αυτές οι δοκιμές πάνε καλά, ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο για ευρεία χρήση έως τα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2021, δήλωσε ο Δρ Tal Zaks, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna.

Σχόλια