Επιστολή κόλαφος στον ΟΗΕ από Δαμασκό για το τουρκολιβυκό ψευτομνημόνιο..

Στις 29 Απριλίου 2020, ο Σύριος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών....

Η Συρία στην εν λόγω επιστολή της καταγράφει την έντονη αντίθεση της Δαμασκού στο ψευτομνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης, υπογραμμίζει ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και καταγγέλλει την Τουρκία ότι προσπαθεί να νομιμοποιήσει την κατοχή εδαφών σε άλλες χώρες. 

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της επιστολής...
  • Το λεγόμενο μνημόνιο συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της τουρκικής πλευράς και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας-Κράτους της Λιβύης δεν πρέπει να καταχωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ή να δημοσιευθεί από το  τμήμα Υποθέσεων Ωκεανού και Δίκαιου της Θάλασσας με οποιονδήποτε τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ορισμένα πολιτικά όργανα και κόμματα της Λιβύης, με επικεφαλής το κοινοβούλιο, έχουν απορρίψει το μνημόνιο και αρνήθηκαν να το επικυρώσουν  
  • Το παρόν μνημόνιο παραβιάζει τις αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, επειδή δεν υπάρχουν αλληλεπικαλυπτόμενες θαλάσσιες περιοχές ή κοινά σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει νομική βάση για την υπογραφή ενός τέτοιου «μνημονίου συμφωνίας» μεταξύ αυτών των δύο μερών.  
  • Αντίθετα, τα πολιτικά γεγονότα και οι νομικές αρχές αποδεικνύουν ότι η υπογραφή αυτού του μνημονίου συνεννόησης είναι απλώς μια προκλητική πολιτική δράση που θα κάνει την περιοχή της Μεσογείου ένα σημείο εστίασης συγκρούσεων και εντάσεων και μπορεί να προκαλέσει περιορισμένες ή εκτεταμένες συγκρούσεις.  
  • Περιττό να πούμε πως το μνημόνιο συμφωνίας αντιπροσωπεύει μια κατάφωρη επίθεση στα κυρίαρχα οικονομικά δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου και επηρεάζει αρνητικά την αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ αυτών των κρατών.  
  • Επιπλέον, τα όρια της υποτιθέμενης «υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης», όπως ορίζονται στο παρόν μνημόνιο, είναι πλασματικά, παράνομα, αυθαίρετα και προκλητικά, θέτοντας έτσι σοβαρά σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και κινδυνεύουν να γίνει η Μεσόγειος ζώνη σύγκρουσης.   
  • Η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας εκφράζει την έντονη αντίθεσή της σε αυτό το παράνομο μνημόνιο συμφωνίας και το απορρίπτει ως άκυρο.... 
  • Με σαφή έννοια, η τουρκική πλευρά επιδιώκει, μέσω ενός τέτοιου μνημονίου, να νομιμοποιήσει και να εδραιώσει το status quo της παράνομης κατοχής της σε εδάφη άλλων χωρών, εκτός από την προσπάθεια κατάσχεσης των δικαιωμάτων άλλων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη.  
  • Συμπερασματικά, η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας θεωρεί ότι αυτό το μνημόνιο είναι απλώς ένας απελπισμένος πολιτικός ελιγμός από τους Τούρκους πλευρά, η οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούσε παράλογες πολιτικές παρέμβασης στις υποθέσεις των χωρών της περιοχής με τρόπο που αποσταθεροποίησε την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Σχόλια