Οι ΗΠΑ σκέφτονται να διώξουν Κινέζους φοιτητές, με δεσμούς με στρατιωτικά σχολεία της Κίνας

Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία στις προσπάθειες της κυβέρνησης Τράμπ να επιβάλει όρια στους Κινέζους φοιτητές.
Αλλά πολλοί αξιωματούχοι των πανεπιστημίων λένε ότι η κυβέρνηση είναι παρανοϊκή και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χάσουν. 
Η κυβέρνηση Τράμπ σχεδιάζει να ακυρώσει τις θεωρήσεις χιλιάδων Κινέζων μεταπτυχιακών φοιτητών και ερευνητών στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν άμεση σχέση με πανεπιστήμια που συνδέονται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις. 
Το σχέδιο είναι το πρώτο μέτρο σχεδιασμένο για να απαγορεύσει την πρόσβαση μιας κατηγορίας Κινέζων φοιτητών, οι οποίοι πάνω απ 'όλα, αποτελούν τον μεγαλύτερο πληθυσμό ξένων φοιτητών στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Τα δύο έθνη έχουν ήδη ξεκινήσει γύρους αντιπαράθεσης σε πολιτικές που αφορούν την πρόσβαση στο εμπόριο, την τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης και οι σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. 
Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν τρόπους "τιμωρίας" της Κίνας, με την έγκρισή ενός νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας.... 
Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo συζήτησε τα σχέδια θεώρησης της βίζας με τον Πρόεδρο Τράμπ την Τρίτη σε συνάντηση στο Λευκό Οίκο.
Τα αμερικανικά πανεπιστήμια αναμένεται να αντισταθούν στην κίνηση Τράμπ. 
Πολλά πανεπιστήμια βασίζονται σε δίδακτρα από ξένους μαθητές για να καλύψουν το κόστος, ειδικά από τη μεγάλη ομάδα σπουδαστών από την Κίνα. 
Οι διαχειριστές και οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν τα τελευταία χρόνια από το F.B.I. και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σχετικά με πιθανές απειλές εθνικής ασφάλειας από Κινέζους φοιτητές, ιδίως απ αυτούς που εργάζονται στις επιστήμες. 
Όμως, οι πανεπιστημιακοί είναι επιφυλακτικοί για ένα πιθανό νέο «κόκκινο τρόμο» που στοχεύει φοιτητές συγκεκριμένου εθνικού υποβάθρου και που θα μπορούσε να συμβάλει στον αντι-ασιατικό ρατσισμό. 
Πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι έχουν εφαρμόσει αποτελεσματικά πρωτόκολλα ασφάλειας...
Επιπλέον λένε, οι Κινέζοι φοιτητές είναι ειδικοί στους τομείς τους και ενισχύουν τις αμερικανικές ερευνητικές προσπάθειες. 
Η ακύρωση βίζας θα μπορούσε να επηρεάσει τουλάχιστον 3.000 φοιτητές, σύμφωνα με ορισμένες επίσημες εκτιμήσεις. Αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό των περίπου 360.000 Κινέζων μαθητών στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς που επηρεάζονται ενδέχεται να εργάζονται σε σημαντικά ερευνητικά προγράμματα.

Σχόλια