Οι ΗΠΑ δοκίμασαν με επιτυχία όπλο λέιζερ, που καταστρέφει αεροσκάφη σε μεσαία ύψη (βίντεο)


Ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ  δοκίμασε με επιτυχία ένα νέο όπλο λέιζερ υψηλής ενέργειας που μπορεί
να καταστρέψει τα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, σύμφωνα με δήλωση Αμερικανού Αξιωματούχου την Παρασκευή. 
Εικόνες και βίντεο που παρέχονται από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δείχνουν το πλοίο "USS Portland", να εκτελεί «την πρώτη δοκιμή σε επίπεδο συστήματος ενός λέιζερ στερεάς κατάστασης υψηλής ενέργειας» για να καταρρίψει ένα αεροσκάφος, ανέφερε η δήλωση. 
Οι εικόνες δείχνουν το λέιζερ που προέρχεται από το κατάστρωμα του πολεμικού πλοίου. 
Το σύντομο βίντεο δείχνει ότι φαίνεται να "καίει" το drone. 
Το Πολεμικό Ναυτικό δεν έδωσε συγκεκριμένη τοποθεσία δοκιμής του όπλου λέιζερ (LWSD), αναφέροντας μόνο ότι συνέβη στον Ειρηνικό στις 16 Μαΐου.
Η ισχύς του όπλου δεν αποκαλύφθηκε, αλλά μια έκθεση του 2018 από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών ανέφερε ότι αναμένεται να είναι ένα λέιζερ 150 κιλοβάτ. 
"Με τη διεξαγωγή προηγμένων δοκιμών στη θάλασσα εναντίον UAV και μικρών αεροσκαφών, θα αποκτήσουμε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες του συστήματος επίδειξης λέιζερ Solid State έναντι πιθανών απειλών", δήλωσε ο Πλοίαρχος Karrey Sanders, διοικητής του "USS Portland". "Με αυτήν τη νέα προηγμένη ικανότητα, επαναπροσδιορίζουμε τον πόλεμο στη θάλασσα για το Ναυτικό." 
Το Ναυτικό λέει ότι τα λέιζερ, τα οποία ονομάζει όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας (DEW), μπορούν να είναι αποτελεσματικές άμυνες εναντίον αεροσκαφών ή οπλισμένων μικρών σκαφών.

Σχόλια