Οι ΗΠΑ μπλοκάρησαν ψήφισμα σχεδίου κατάπαυσης του πυρός λόγω κορονοϊού


Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν την ψηφοφορία σχεδίου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
για ψήφισμα που προτρέπει την κατάπαυση του πυρός σε χώρες που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο, για να εστιάσουν τους πόρους τους στον αγώνα κατά της πανδημίας του covid-19, σύμφωνα με διπλωμάτες. 
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να υποστηρίξουν το τρέχον σχέδιο", δήλωσε η αντιπροσωπεία της χώρας στα 14 άλλα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας την Παρασκευή. 
Αμερικανοί διπλωμάτες δήλωσαν αργότερα σε δημοσιογράφους ότι οι συνεχιζόμενες διαφωνίες με την Κίνα αποτελούν κύριο παράγοντα αυτής της απόφασης. 
Η Κίνα "είχε εμποδίσει επανειλημμένα συμβιβασμούς που θα επέτρεπαν στο Συμβούλιο να προχωρήσει", δήλωσε ένας διπλωμάτης στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. 

Το προσχέδιο κάλεσε όλα τα έθνη να «ενισχύσουν τον συντονισμό» στην αντιμετώπιση του ιού και ζήτησε την παύση των εχθροπραξιών σε όλο τον κόσμο. 
"Κατά την άποψή μας, το Συμβούλιο θα πρέπει είτε να προχωρήσει σε ένα ψήφισμα που να περιορίζει την υποστήριξη της κατάπαυσης του πυρός, είτε ένα διευρυμένο ψήφισμα που να καλύπτει πλήρως την ανάγκη για ανανέωση της δέσμευσης των κρατών μελών για διαφάνεια και λογοδοσία στο πλαίσιο της COVID-19", ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σχόλια