Τουρκικό ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: «Καλούμε την Ελλάδα να καθαριστεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ»

Μια ακόμη εκτός τόπου και χρόνου και προκλητική ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ, με αφορμή την αντίδραση της Ελλάδας στην ανάγνωση του Κορανίου
στην Αγία Σοφια ανήμερα της επετείου της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης.
– ΥΠΕΞ για Κοράνι στην Αγία Σοφία: «Πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών»
Τι αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ:
Απάντηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία:
Κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, η Ελλάδα εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα.
Σε μια εποχή, κατά την οποία στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους Μιναρέδες και καθίσταται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία…
Οι προσπάθειες των κύκλων, οι οποίοι προσπάθησαν να σιωπήσουν το adhan (σ.σ. το κάλεσμα για προσευχή) που διαβάζεται στη Δυτική Θράκη εδώ και αιώνες χρησιμοποιώντας την επιδημία του Covid-19, είναι ακόμα φρέσκες στη μνήμη μας.
Η Τουρκία δεν αρνήθηκε τη μνημειακή φύση της Αγίας Σοφίας, ούτε ενήργησε ενάντια στη Σύμβαση της Ουνέσκο του 1972 για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
Η Αγία Σοφία παραμένει σημαντικής αξίας για την Τουρκία και όλη την ανθρωπότητα. Θα συνεχίσουμε να την προστατεύουμε.
Καλούμε την Ελλάδα να καθαριστεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ.

Σχόλια