Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων: Η αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων

Του Κώστα Σαρικά
Μονάδες που μπορεί να είναι επανδρωμένες με σχετικά μικρό αριθμό στελεχών αλλά είναι εκπαιδευμένες σε υψηλά ΝΑΤΟικά πρότυπα οι οποίες
περιλαμβάνονται στις κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων μέσα στους κόλπους της Συμμαχίας.
Οι εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού με σενάριο επιχείρησης ανορθόδοξου πολέμου σε βραχονησίδα του Αιγαίου αλλά και από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών αναδεικνύουν μόνο ένα μικρό μέρος από τις τεράστιες δυνατότητές τους. Μαζί με την Ζ ΜΑΚ(Μοίρα Άμφίβιων Καταδρομών) αλλά και την 31 ΜΕΕΔ( Μοίρα Επιχειρήσεων 'Ερευνας Διάσωης) της Πολεμικής Αεροπορίας συνθέτουν την τετράδα των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων που διαθέτουν οι 'Ενοπλες Δυνάμεις.
Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης αποτελεί δίχως αμφιβολία και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών η οποία όμως ανήκει στο Λιμενικό Σώμα.
Πρόκειται για Μονάδες επανδρωμένες με σχετικά μικρό αριθμό στελεχών αλλά εκπαιδευμένες σε υψηλά ΝΑΤΟικά πρότυπα οι οποίες περιλαμβάνονται στις κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων μέσα στους κόλπους της Συμμαχίας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν μέρος σε συνεκπαιδεύσεις και σχολεία μαζί με κορυφαίες Μονάδες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες όπως το Ισραήλ οι οποίες φημίζονται για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στις Ειδικές Επιχειρήσεις και φυσικά έχουν λάβει μέρος σε πολεμικές αποστολές.
Οι τέσσερις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων αν και διαθέτουν εκπαίδευση για διεξαγωγή πολλαπλών αποστολών εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Η ΜΥΚ, η αρχαιότερη Μονάδα σε αποστολές αμφίβιων επιχειρήσεων, δολιοφθορών και ανορθόδοξου πολέμου σε θάλασσα και παράκτιες περιοχές, το ΕΤΑ με εξαιρετικές δυνατότητες στις επιχειρήσεις από αέρος πίσω από τις εχθρικές γραμμές, η Ζ ΜΑΚ σε αμφίβιες αποστολές σε νησιά και βραχονησίδες και η 31 ΜΕΕΔ σε επικίνδυνες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης κυρίως ιπτάμενων.

Τέσσερις ξεχωριστές Μονάδες με μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αυστηρά επιλεγμένα. Ο μικρός αριθμός ανδρών τους οποίους διαθέτει κάθε Μονάδα κρατά ψηλά το επίπεδο εκπαίδευσης με τη λογική του Επιτελείου και της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων όπου ανήκουν να είναι ότι για να γίνει κάποιος μέλος αυτών των Μονάδων θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τον κάνουν απαραίτητο. Η απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου να αναβαθμίσει την ΔΔΕΕ αποτελεί απόδειξη της σημασίας που δίνει η ηγεσία στις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.
Οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων μεταξύ άλλων μαζί με μέσα που διαθέτουν η Πολεμική Αεροπορία, η Αεροπορία Στρατού και το Πολεμικό Ναυτικό συγκροτούν την περίφημη ''Δύναμη Δ''. Την πανίσχυρη δύναμη η οποία συγκροτείται μέσα σε ελάχιστο χρόνο και σπεύδει άμεσα σε κάθε γωνία της Ελλάδος και κυρίως στα ακριτικά νησιά.

Συνδράμουν επίσης σε κάθε είδους Εθνική και συμμαχική αποστολή όπως αυτό το διάστημα ομάδα της ΜΥΚ η οποία βρίσκεται πάνω στη φρεγάτα ''ΥΔΡΑ'' για να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ''ΕΙΡΗΝΗ'' στο Λιβυκό πέλαγος. Αποτελούν δίχως άλλο την αφρόκρεμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πέρα όμως από τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτουν υπάρχουν και σημαντικές ανάγκες οι οποίες πρέπει να καλυφθούν για να δωθεί περαιτέρω ισχύ στις επίλεκτες αυτές Μονάδες.Υλικοτεχνικές υποδομές, μέσα μεταφοράς και κυρίως ''νέο αίμα'', νέα στελέχη δηλαδή καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των στελεχών τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς. Ο διαγωνισμός για την πρόσληψη ΟΒΑ ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη αναμένεται να δώσει ''οξυγόνο'' στις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων με την ΔΔΕΕ να αναμένει νέα στελέχη προκειμένου να ενισχυθεί σε έμψυχο δυναμικό.

Τα τελευταία χρόνια οι Μονάδες έχουν προμηθευτεί νέο οπλισμό όμως παραμένουν οι ανάγκες κυρίως για σύγχρονα μέσα επικοινωνίας τα οποία θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων.Έπιπλέον η αξιοποίηση του συνόλου του στόλου των ελικοπτέρων NH-90 τα οποία έχει αποκτήσει η Αεροπορία Στρατού θωερείται απαραίτητη για τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων. 14 τέτοια ελικόπτερα αποκτήθηκαν ωστόσο ελάχιστα αξιοποιούνται αφού τα περισσότερα παραμένουν στην πίστα χωρίς υποστήριξη. Τα NH-90 περιλαμβάνονται στα καλύτερα παγκοσμίως ελικόπτερα για την υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων.
 newpost.gr

Σχόλια