Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες...Τα μέτρα προστασίας

Την ανάγκη της τήρησης όλων των μέτρων για τον κορονοϊό εκφράσει με εγκύκλιό της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Συγκεκριμένα,
στην εγκύκλιο που θα διαβαστεί την Κυριακή σε όλους τους ναούς της χώρας τονίζεται πως «ως γνωστόν, η προσέλευσή μας στις κοινές λατρευτικές συναντήσεις μας γίνεται υπό τας προϋποθέσεις που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κορονοϊού, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».
«Οφείλουμε ως εκκλησιαστικό σώμα, να εφαρμόσουμε επ’ ακριβώς και αυτές τις συστάσεις», σημειώνεται στην εγκύκλιο ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία την ειδική επιστημονική επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Γι’ αυτό και πάλι σας προτρέπουμε σε πιστή εφαρμογή όλων των συστάσεων της ειδικής επιστημονικής επιτροπής».
Σύμφωνα με την εγκύκλιο «η συνεργασία μας αυτή σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασε όρια τα οποία η ορθόδοξος πίστη και ζωή μας, αλλά και η παράδοσή μας, έχουν θέσει (…) Κόκκινες γραμμές ούτε ξεπεράσθηκαν ούτε θα ξεπεραστούν. Η περίοδος που παρήλθε ήταν σκληρή και πικρή για όλους μας. Κυριολεκτικά, ματώσαμε για την απουσία σας από τους ναούς».
Τι θα ισχύει από την Κυριακή
Στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (πχ σ’ ένα χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30) και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.
Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50. Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ (πχ σύσταση για τη χρήση μάσκας, υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών, συχνός καθαρισμός επιφανειών κλπ).
Ειδικότερα:
– Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια.
– Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.
– Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα.
– Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι.
– Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά.
– Ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός, ενώ θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.
– Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων.
– Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα.
– Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης.
– Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου.
– Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού.
– Δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

Σχόλια