Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Αίγυπτος & ΗΑΕ εγκαταλείπουν τον Χαφτάρ -Τι ετοιμάζει ο Σάρατζ;

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα MadaMasr, Αίγυπτος και ΗΑΕ αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον Khalifa Haftar του LNA.
Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,
δύο από τους κύριους υποστηρικτές του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) και του διοικητής του, Khalifa Haftar, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον στρατάρχη μετά από περισσότερο από ένα χρόνο αποτυχημένης στρατιωτικής εκστρατείας για την κατάληψη της Τρίπολης, σύμφωνα με Λιβύους και Αιγύπτιους αξιωματούχους.
Η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ αποφάσισαν ότι ο Χάφταρ «βρίσκεται στην έξοδο», είπε μια πολιτική πηγή της Λιβύης κοντινή στον πολιορκημένο στρατηγό. Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εξέφρασε την άποψη: «Το ζήτημα σήμερα για τη συμμαχία Αιγύπτου-ΗΑΕ-Γαλλίας που έχει υποστηρίξει τον Haftar ως αυτό το σημείο, είναι να αποφασίσει για την επόμενη κίνησή της ενόψει της ήττας του Haftar. Κανείς δεν μπορεί να ποντάρει ξανά πάνω του».
Η κίνηση έρχεται καθώς ο Χάφταρ χάνει επίσης εσωτερική υποστήριξη, με ισχυρές φυλές και πολιτικούς συμμάχους στη Λιβύη να τον εγκαταλείπουν.
Η απόσυρση της υποστήριξης στον Χαφτάρ ήρθε αφότου δυνάμεις που συνδέονται με την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζονται από τουρκικές αεροπορικές επιδρομές ανέλαβαν τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Wattiyah τη Δευτέρα χωρίς σημαντική αντίσταση από τις δυνάμεις του LNA.
Τι συμφωνία έκανε ο Σαρατζ;
Η Λιβύη πλησιάζει να εξαργυρώσει μια στρατιωτική συμφωνία με έναν νέο στρατηγικό εταίρο. Αυτό αποκαλύπτουν πηγές κοντά στο Palazzo di Vetro του ΟΗΕ, αλλά και στην κυβέρνηση της Τρίπολης, στην ιταλική La Stampa.
«Πρόκειται για μια συμφωνία πολύ παρόμοια με αυτήν που υπέγραψε το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης με την Τουρκία», εξηγούν οι πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η υπογραφή θα μπορούσε να είναι θέμα ημερών.
Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.
Ο παράγοντας Αιθιοπία
Την ίδια στιγμή, οι εντάσεις κλιμακώθηκαν δραματικά μεταξύ Αιθιοπίας και Αιγύπτου λόγω της απόφασης της Αιθιοπίας να γεμίσει το Μεγάλο Φράγμα Αναγέννησης της Αιθιοπίας.
Η Αιθιοπία ανέπτυξε πυραύλους για να υπερασπιστεί το φράγμα. Ο al-Sisi της Αιγύπτου διέταξε τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να είναι στην «υψηλότερη κατάσταση επιφυλακής».
Ίσως αυτός και να είναι ένας από τους λόγους της απόφασης της Αιγύπτου να υπαναχωρήσει τη στήριξή της στον Χαφτάρ.
olympia.gr

Σχόλια