Πέμπτη, 7 Μαΐου 2020

Πώς η Αθήνα απαντά στις τακτικές «ρουτίνας» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων: Τετραπλό μήνυμα προς την Άγκυρα

Του Κώστα Σαρικά
Το Γενικό Επιτελείο βλέποντας τους γείτονες να κλιμακώνουν το τελευταίο διάστημα τις προκλήσεις τους όχι απλά αποφάσισε
να διεξαχθεί κανονικά η άσκηση "Καταιγίδα", αλλά ετοιμάζει και εκπλήξεις στο Τουρκικό ναυτικό.
Τα πρώτα πλοία του Στόλου άρχισαν σταδιακά να βγαίνουν στο Αιγαίο στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού "Καταιγίδα 2020" η οποία επίσημα αρχίζει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Το Γενικό Επιτελείο βλέποντας τους γείτονες να κλιμακώνουν το τελευταίο διάστημα τις προκλήσεις τους όχι απλά αποφάσισε να διεξαχθεί κανονικά η άσκηση αλλά προετοιμάζει και εκπλήξεις στο Τουρκικό ναυτικό. Γυμνάσια σε "προωθημένες" θαλάσσιες περιοχές αλλά και νότια της Κρήτης στη θαλάσσια ζώνη την οποία "σημαδεύει" εδώ και μήνες η Τουρκία με το παράνομο μνημόνιο. Το τελευταίο μάλιστα μέρος της άσκησης προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένα εντυπωσιακό σενάριο με συμμετοχή βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.
Η "Καταιγίδα 2020" στέλνει διπλό μήνυμα στους γείτονες. Αποτελεί το επισφράγισμα μιας χρονιάς στην οποία τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού "σάρωσαν" κάθε γωνιά του Αιγαίου και ταυτόχρονα έδωσαν δυναμικό παρόν συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Είτε σε εκπαιδευτικές αποστολές, είτε σε επιχειρησιακές δραστηριότητες όπως η "αναχαίτιση" του ερευνητικού "Oruc Reis" είτε με τη συνδρομή στην "ασπίδα" αποτροπής των προσφυγικών ροών. Επιπλέον το ΠΝ αποδεικνύει ότι πέρασε "αλώβητο" τη φουρτούνα της πανδημίας.
Αντίθετα, οι πληροφορίες που φτάνουν από την Τουρκία είναι εφιαλτικές για την κατάσταση που επικρατεί ακόμη και τώρα στον στόλο των γειτόνων. Τα περισσότερα πλοία και κυρίως οι μεγάλες Μονάδες παραμένουν σε καραντίνα αγκυροβολημένα αρόδο, έξω δηλαδή από τους ναυστάθμους. Τροφοδοτούνται από μικρά πλοιάρια και κανένα μέλος του πληρώματος δεν έρχεται σε επαφή με άτομα εκτός πλοίου.
Ανάλογα προβλήματα φαίνεται ότι έχει και η Τουρκική ακτοφυλακή, η οποία όμως δεν σταματά να προκαλεί έστω και με μικρότερο αριθμό σκαφών και με άξονα πάντα το μεταναστευτικό. Εκεί όπου η Αθήνα έχει καταφέρει με το νέο δόγμα της δυναμικής αποτροπής να στήσει φραγμό στις δουλεμπορικές λέμβους. Μόλις δύο έχουν καταφέρει να περάσουν τις τελευταίες εβδομάδες στα Ελληνικά ακριτικά νησιά του βορείου Αιγαίου καθώς τουλάχιστον σε είκοσι περιπτώσεις λέμβοι που μετέφεραν μετανάστες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω στα Τουρκικά παράλια.
Την ίδια ώρα, στον Έβρο η "οχύρωση" των χερσαίων συνόρων συνεχίζεται ενώ οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες σε τακτά διαστήματα όπως χθες προβαίνουν σε προκλήσεις με ριπές προς την Ελληνική πλευρά. Συνοριοφύλακες και Στρατός Ξηράς κρατούν εξαιρετικά ψύχραιμη στάση και δεν απαντούν ωστόσο η επιφυλακή παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
ΕΛΑΣ και Ένοπλες Δυνάμεις συνεργάζονται για την ενίσχυση της φύλαξης με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην περιοχή των Φερών όπου θα κατασκευαστεί φράχτης. Η μορφή που θα έχει είναι πλέον το ζητούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται εάν μπορεί να είναι στα πρότυπα του φράχτη των Καστανιών.
Το τέταρτο μήνυμα που στέλνει η Αθήνα στην Άγκυρα αφορά τις προκλήσεις των γειτόνων στον Εθνικό Εναέριο Χώρο με αποκορύφωμα την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ πάνω από τις Οινούσσες. Το βίντεο-ντοκουμέντο που ήρθε στο φως και παρουσιάζει τον "εγκλωβισμό" Τουρκικού F-16 από Ελληνικό Μirage Dash5 της 331 Μοίρας Παντός Καιρού "Θησέας" αποδεικνύει το επιθετικό πνεύμα με το οποίο τα Ελληνικά "γεράκια" αντιμετωπίζουν τους "εισβολείς".
Οι εντολές στους Έλληνες αεροπόρους απέναντι στα Τουρκικά μαχητικά είναι ξεκάθαρες. Ανελέητη καταδίωξη από το πρώτο δευτερόλεπτο που παραβιάζουν τον ΕΕΧ και προχωρούν σε παραβιάσεις αλλά και σε υπερπτήσεις πάνω από τα ακριτικά μας νησιά. Η απόφαση του Γενικού Επιτελείου προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξημένη επιτήρηση στα ανατολικά σύνορα και ψύχραιμη μεν αλλά δυναμική αντιμετώπιση των "εισβολέων".
Ταυτόχρονα, σε τακτά διαστήματα μεγάλος αριθμός μαχητικών θα προχωρά σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες πάνω από Ελληνικά νησιά. Χαρακτηριστικά χθες Ελληνικά "γεράκια" πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από τη Ρόδο στέλνοντας μήνυμα στους ακρίτες ότι τα "μπλε φτερά" βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε κάθε γωνιά του Αιγαίου.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.