Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020

Ο άξονας Αθήνας-Τελ Αβίβ & τα μηνύματα προς την Άγκυρα - Κοινές ασκήσεις & συνεργασία στα εξοπλιστικά

Του Κώστα Σαρικά
Η συμφωνία με το Ισραήλ για την απόκτηση με τη μέθοδο leasing των UAV HERON όπως φαίνεται αποτελεί την απαρχή περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ
τόσο σε θέματα εξοπλισμών όσο και στο επίπεδο μιας ευρύτερης γεωστρατηγικής προσέγγισης μεταξύ των δύο κρατών.
Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο αλλά και η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η συμφωνία για τον αγωγό East Med. Ταυτόχρονα οι διμερείς αλλά και τριμερείς διασκέψεις με συμμετοχή της Κύπρου υπό την αιγίδα των ΗΠΑ αναδεικνύουν τη διάθεση των δύο κρατών να σχηματίσουν έναν άξονα σταθερότητας στην περιοχή απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα. Οι εξαιρετικές σχέσεις Αθήνας και Τελ Αβίβ επιβεβαιώθηκαν κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ τον περασμένο Ιανουάριο όπου «κλείδωσε» οριστικά η προμήθεια των «HERON».
Πρόθεση όμως και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου είναι να συνεχίσει την άριστη σχέση που είχε ο προκάτοχός του Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Η συνεργασία των δύο επιτελείων έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια την πραγματοποίηση μιας σειράς ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων με συμμετοχή και των τριών κλάδων από τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο κρατών. Η Αεροπορία του Ισραήλ επρόκειτο να λάβει μέρος με μαχητικά και ιπτάμενο ραντάρ στην μεγάλη αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2020» η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. 
Τον περασμένο Νοέμβριο ελληνικά F-16 από τη 335 Μοίρα «Τίγρεις» βρέθηκαν στο Ισραήλ και στην έρημο Νεγκέβ και συμμετείχαν στην «ΒLUE FLAG 2019» αφήνοντας μάλιστα εξαιρετικές εντυπώσεις αφού τα ελληνικά «γεράκια» είχαν επιτύχει τα περισσότερα «Kills» από όλες τις αεροπορίες οι οποίες συμμετείχαν στην υψηλού επιπέδου άσκηση που διοργάνωσε η ΙΑF. Ελληνικά μαχητικά θεωρείται βέβαιο ότι θα πετάξουν ξανά στο Ισραήλ. Τα τελευταία χρόνια οι δύο αεροπορίες συνεκπαιδεύονται όλο και πιο συχνά τόσο στο ελληνικό FIR όσο και στο αντίστοιχο του Τελ-Αβιβ εκτελώντας μια σειρά από σύνθετα σενάρια. Η ΙΑF διαθέτει καιιπτάμενα τάνκερ γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες ιπτάμενους να εκπαιδεύονται και στον εναέριο ανεφοδιασμό (Air Refueling).
Mε τη σταδιακή άρση των μέτρων για την Covid-19 αναμένεται να αρχίσουν και πάλι κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες από το Ιόνιο και την Κρήτη έως την Ανατολική Μεσόγειο και τις ακτές του Ισραήλ.
Στο πρόγραμμα είναι να επαναληφθεί σε πρώτη ευκαιρία κοινή άσκηση με συμμετοχή ελικοπτέρων όπως έγινε πριν από δύο χρόνια  με την «WHITE AND BLUE GLORY» στο Ισραήλ όπου έλαβε μέρος συγκρότημα λόχου ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού με επιθετικά ελικόπτερα «APACHE» και μεταγωγικά «CHINOOK».  Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με το Ισραήλ για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών «APACHE» A με τεχνολογία που έχει ήδη αναπτύξει το Ισραήλ η οποία αφορά τόσο τους κινητήρες T-700 όσο και τα ηλεκτροοπτικά συστήματα των ελικοπτέρων. Το ζήτημα είχε μάλιστα  τεθεί  κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Τελ-Αβίβ.
Η στρατιωτική συνεργασία όμως μεταξύ των δύο επιτελείων και οι συνεκπαιδεύσεις δεν περιορίζονται μόνο στον αέρα. Για πρώτη φορά επίλεκτη Μονάδα του Ισραηλινού Στρατού επισκέφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο την Κρήτη και πραγματοποίησε τριήμερη άσκηση με συμμετοχή και Ελλήνων κομμάντος. Αλλά και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό  συνεργάζεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια με το ναυτικό του Ισραήλ το οποίο αναπτύσσεται συνεχώς αφού το Τελ Αβίβ έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των ναυτικών του δυνάμεων. Ενδεικτική ήταν η άσκηση «NOBLE DINA 2019» στην οποία συμμετείχαν πέρα από την Ελλάδα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ με πλοία και υποβρύχια. Τα σενάρια της άσκησης εκτελέστηκαν από την Κρήτη έως και τις ακτές του Ισραήλ.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.