Ο άξονας Αθήνας-Τελ Αβίβ & τα μηνύματα προς την Άγκυρα - Κοινές ασκήσεις & συνεργασία στα εξοπλιστικά
Του Κώστα Σαρικά
Η συμφωνία με το Ισραήλ για την απόκτηση με τη μέθοδο leasing των UAV HERON όπως φαίνεται αποτελεί την απαρχή περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ
τόσο σε θέματα εξοπλισμών όσο και στο επίπεδο μιας ευρύτερης γεωστρατηγικής προσέγγισης μεταξύ των δύο κρατών.
Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο αλλά και η
στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των
τελευταίων ετών. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η συμφωνία για τον αγωγό East Med. Ταυτόχρονα οι διμερείς αλλά και τριμερείς διασκέψεις με συμμετοχή της Κύπρου
υπό την αιγίδα των ΗΠΑ αναδεικνύουν τη διάθεση των δύο κρατών να
σχηματίσουν έναν άξονα σταθερότητας στην περιοχή απέναντι στην τουρκική
παραβατικότητα.
Οι εξαιρετικές σχέσεις Αθήνας και Τελ Αβίβ επιβεβαιώθηκαν κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ τον περασμένο Ιανουάριο όπου «κλείδωσε» οριστικά η προμήθεια των «HERON».Η συμφωνία με το Ισραήλ για την απόκτηση με τη μέθοδο leasing των UAV HERON όπως φαίνεται αποτελεί την απαρχή περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ
τόσο σε θέματα εξοπλισμών όσο και στο επίπεδο μιας ευρύτερης γεωστρατηγικής προσέγγισης μεταξύ των δύο κρατών.
Πρόθεση όμως και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου είναι να συνεχίσει την άριστη σχέση που είχε ο προκάτοχός του Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Η συνεργασία των δύο επιτελείων έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια την πραγματοποίηση μιας σειράς ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων με συμμετοχή και των τριών κλάδων από τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο κρατών. Η Αεροπορία του Ισραήλ επρόκειτο να λάβει μέρος με μαχητικά και ιπτάμενο ραντάρ στην μεγάλη αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2020» η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

Mε τη σταδιακή άρση των μέτρων για την Covid-19 αναμένεται να αρχίσουν και πάλι κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες από το Ιόνιο και την Κρήτη έως την Ανατολική Μεσόγειο και τις ακτές του Ισραήλ.


newpost.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.