ΣΥΡΙΖΑ : Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε σχέδιο ανάπτυξης και αναβάθμισης της ΕΑΒ υπό δημόσιο έλεγχο προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της άμυνας της χώρας ;

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Περικοπή επιδόματος ανθυγιεινής - επικίνδυνης εργασίας και λοιπών μη μισθολογικών παροχών στους εργαζόμενους της ΕΑΒ»

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) είναι η μεγαλύτερη αεροναυπηγική και αμυντική εταιρεία της χώρας με κύρια αποστολή την υποστήριξη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Αποτελεί, όμως, και αξιόπιστο συνεργάτη των διεθνώς πρωτοστατούντων αεροναυπηγικών εταιρειών, με τεχνολογίες αιχμής και πιστοποιημένες διαδικασίες παραγωγής.
Κύριο στήριγμά της, διαχρονικά, αποτελεί το άριστα καταρτισμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό της, του οποίου η τεχνική ειδικότητα, η αποκτηθείσα εξειδίκευση, η τεχνική κατάρτιση, οι πιστοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς ανέδειξαν την ΕΑΒ σε επιχείρηση υψηλού τεχνολογικού επιπέδου με επιδόσεις εφάμιλλες των καλύτερων εταιρειών του κλάδου παγκοσμίως.
Όλοι οι εργαζόμενοί της εκτίθενται καθημερινά σε ποικίλους βιολογικούς, χημικούς, φυσικούς, ραδιενεργούς και άλλους παράγοντες -οι οποίοι δεν εκτιμώνται με την όραση ή την όσφρηση- με αποτέλεσμα την όλο και περισσότερο εντεινόμενη κακή υγεία.
Εν μέσω λοιπόν μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, της συνακόλουθής της οικονομικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία, την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τα υπό εξέλιξη προγράμματα F-16, P-3B, C-130, CL, κ.ά., οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ ενημερώθηκαν από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών ότι καταργείται το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, καθώς και το σύνολο των μη μισθολογικών παροχών.
Η επιπλέον άδικη συρρίκνωση μισθών και εργασιακών κεκτημένων, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία και οδηγούν σε περαιτέρω απαξίωση την ΕΑΒ.
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται την «ανάπτυξη», δημιουργώντας «επιτελικό» κράτος, υποσχόμενη πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, την ίδια χρονική στιγμή θέτει ως μέγιστη προτεραιότητα, κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής της, την κατάργηση κεκτημένων των εργαζόμενων της ΕΑΒ.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Γιατί η κυβέρνηση προχωρά σε κατάργηση μη μισθολογικών παροχών, τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκρίνει με ΣΣΕ, κάτω από μνημονιακούς περιορισμούς τον Μάιο του 2018;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει έστω και τώρα στην άρση της περικοπής του επιδόματος της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και των μη μισθολογικών παροχών των εργαζόμενων της ΕΑΒ, οι οποίοι αφενός είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιό της και αφετέρου κρατούν την εταιρεία πάντα ζωντανή σε δυσμενείς για τη χώρα συνθήκες;
3. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε σχέδιο ανάπτυξης και αναβάθμισης της ΕΑΒ υπό δημόσιο έλεγχο προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της άμυνας της χώρας ή επιδιώκει την απαξίωσή της, ώστε να αποτελέσει μονόδρομο μια μελλοντική ιδιωτικοποίησή της;

Ο ερωτώντες βουλευτές
Παππάς Νικόλαος

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτριος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παπαηλιού Γιώργος
Πολάκης Παύλος
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Σχόλια