Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προς Γερμανία: Εμείς αποφασίζουμε για την ΕΚΤ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αντεπιτίθεται.
Μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας αυτή την εβδομάδα,
η οποία ακύρωσε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το θεσμικό όργανο με έδρα το Λουξεμβούργο απάντησε.
Η δήλωση του Δικαστηρίου αναφέρει ότι το δικαστήριο είναι η μόνη αρμόδια αρχή να αποφαίνεται ότι μια πράξη ευρωπαΪκού θεσμικού οργάνου είναι αντίθετη με το δίκαιο της ΕΕ.
Πρόσθεσε, ότι οι αποκλίσεις μεταξύ των δικαστηρίων χωρών της ΕΕ «θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της έννομης τάξης της Ένωσης και να θίξουν τη θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας του Δικαίου».
Η απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας που είχε ως στόχο το σύστημα μαζικής αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είχε ευρύτερες επιπτώσεις στη νομική αρχή της ΕΕ.
Ο Αυστριακός οικονομολόγος Thomas Wieser προειδοποιεί για τον πολιτικό κίνδυνο που απορρέει από αυτήν την απόφαση.
"Ένα εθνικό δικαστήριο έχει τεθεί πάνω από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο τη νομισματική πολιτική, όχι μόνο την οικονομική πολιτική, αλλά και τα νομικά και δικαστικά θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η Ευρώπη"
Η γερμανική απόφαση αποτελεί ένα δυσάρεστο προηγούμενο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.