Η σύγκρουση μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη, και των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ (LNA)
με έδρα την Ανατολική Λιβύη έχει γίνει ένα "καζάνι" που βράζει για διεθνείς αντιπάλους.
Αυτό εξηγεί πώς βλέπουν τον πόλεμο και τι κάνουν στη Λιβύη.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ GNA
* Τουρκία
Η υποστήριξη της Άγκυρας έχει ωθήσει το GNA στα πρόσφατα στρατιωτικά "κέρδη"-επιτυχίες.
Η Τουρκία έχει αποστείλει drone, συστήματα αεροπορικής άμυνας και συμβούλους. Έστειλε επίσης πάνω από 10000 Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη.
Η τουρκική υποστήριξη ακολούθησε την συμφωνία του 2019 με το GNA για τα θαλάσσια σύνορά τους, την οποία η Άγκυρα πιστεύει ότι την προστατεύει από κινήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου...ενώ παράλληλα προσβλέπει στην μετά τον πόλεμο εποχή...για να έχει λόγο και μερίδιο στο μοίρασμα της "πίτας"...
Η Τουρκία συμμετέχει επίσης σε περιφερειακές αντιπαλότητες με τους υποστηρικτές του LNA στη Ρωσία στη Συρία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ LNA *
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η πολιτική των Εμιράτων καθοδηγείται από την αντίθεση στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία θεωρεί ως επιρροή στο GNA και σε ομάδες μαχητών που στηρίζουν τον Haftar για καταστολή στα ανατολικά.
Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι τα ΗΑΕ προμήθευαν τον Haftar με drone, ρωσικά αντιεροπορικά και θωρακισμένα οχήματα.
Το GNA τους κατηγορεί ότι πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις και αποστολή εξοπλισμού σε Αφρικανούς μισθοφόρους. Τα ΗΑΕ αρνούνται τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι θέλουν εκεχειρία και πολιτική λύση.
* Ρωσία
Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι η εταιρεία Wagner της Ρωσίας έχει στείλει έως και 1.200 μισθοφόρους στη Λιβύη.
Ο αμερικανικός στρατός υποστηρίζει ότι, η Μόσχα έστειλε μαχητικά αεροσκάφη για να υποστηρίξει τον Χαφτάρ.
Τα ρωσικά όπλα χρησιμοποιούνται ευρέως στον πόλεμο.
Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες για αποστολή στρατευμάτων ή μαχητικών αεροσκαφών και επιζητεί πολιτική λύση.
Οι επικριτές της πιστεύουν ότι συμμετέχει στη Λιβύη για να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο.
* Αίγυπτος
Το Κάιρο υποστήριξε τον Χαφτάρ από τον πόλεμο του 2014 εναντίον μαχητών στην ανατολική Λιβύη και τον βλέπει ως προπύργιο ενάντια σε ισλαμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Η Αίγυπτος ήταν ένα σημαντικό κανάλι-δίοδος για όπλα και μισθοφόρους, σύμφωνα με αναλυτές και εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ... Πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ξεκινήσει από το αιγυπτιακό έδαφος.
Όπως τα ΗΑΕ, είτε αρνήθηκαν την παροχή υλικής υποστήριξης είτε δεν απάντησαν σε αιτήματα πληροφοριών του ΟΗΕ.
* Συρία
Ο Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος στηρίχθηκε στη Ρωσία στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, αναγνώρισε επίσημα την Ανατολική Λιβυκή κυβέρνηση τουΧαφτάρ. Οι ρωσικές προμήθειες μαχητικών αεροσκαφών και μισθοφόρων στο LNA έχουν περάσει από τη Συρία, σύμφωνα με τον στρατό των ΗΠΑ.
* Ιορδανία
Σύμμαχος των ΗΑΕ και της Αιγύπτου, η Ιορδανία έχει παράσχει εκπαίδευση σε μαχητές LNA καθώς και όπλα, λένε ειδικοί του ΟΗΕ.
Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΗ
Οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν για τη Λιβύη λόγω της μετανάστευσης, του ενεργειακού εφοδιασμού και των μαχητών ισλαμιστικών ομάδων.
Η ΕΕ αναγνωρίζει το GNA, αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μελών.
Η Ιταλία έστειλε στρατιωτικούς για να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας του GNA.
Η Γαλλία υποστήριξε ευρέως το Haftar αναγνωρίζοντας επίσημα το GNA.
Η Ελλάδα και η Κύπρος αντιτίθενται στη θαλάσσια συμφωνία της Τουρκίας, το ψευτομνημόνιο, με το GNA και αντιτίθενται στην παρουσία της στη Λιβύη.
Μια αποστολή της Ε.Ε παρακολούθησης του εμπάργκο όπλων έχει συγκροτηθεί, χωρίς να έχει επιδείξει κάποιο έργο, μιας και οι περισσότερες θαλάσσιες προμήθειες στη Λιβύη φτάνουν στο GNA από την Τουρκία.
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΠΑ;
Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει αντίθεση στην επίθεση της Τρίπολης από τον Χαφτάρ, έχοντας στείλει κατά καιρούς διφορούμενα μηνύματα.
Οι Ε.Δ των ΗΠΑ έχουν επικρίνει επίσης τη ρωσική εμπλοκή.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ θέλει να αποφύγει τις ξένες εμπλοκές και φαίνεται ότι δεν υπάρχει προοπτική για πιο ενεργό ρόλο των ΗΠΑ στη Λιβύη προς το παρόν.
(Reuters)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.