Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020

Οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στη μη εξάπλωση του ιού...(Κωστρίκης-Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Παν. Κύπρου)

Επιδημιολογικά είναι σίγουρο ότι οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στη μη εξάπλωση του ιού και αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, δήλωσε την Τρίτη
ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης.
Μιλώντας στην καθιερωμένη καθημερινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κωστρίκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στην Κύπρο «οι ψηλές θερμοκρασίες βοηθούν αφάνταστα στη μη εξάπλωση του ιού», σημειώνοντας ότι «τα σταγονίδια, τα οποία εκπέμπονται από το στόμα, συνήθως εξατμίζονται πολύ πιο εύκολα σε ανοικτούς χώρους και ψηλές θερμοκρασίες».
Απαντώντας σε ερώτηση αν οι υψηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν τόσο στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αφού το τελευταίο 10ημερο η επιδημία παρουσιάζει έξαρση σε χώρες του αραβικού κόσμου, όπως το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «δεν μπορούμε να εξάγουμε αυτό το συμπέρασμα από αυτές τις ενδείξεις», για να σημειώσει ότι «επιδημιολογικά είναι σίγουρο οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στη μη εξάπλωση του ιού».
«Αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Ο λόγος είναι επιδημιολογικός. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε εξωτερικές περιοχές και όχι σε κλειστούς χώρους και επίσης τα σταγονίδια, τα οποία εκπέμπονται από το στόμα συνήθως εξατμίζονται πολύ πιο εύκολα σε ανοικτούς χώρους και ψηλές θερμοκρασίες. Ίσως στον αραβικό κόσμο επειδή είναι τόσο ψηλές οι θερμοκρασίες να βρίσκονται συνεχώς σε κλειστούς χώρους με τα κλιματιστικά και αυτό να επιδεινώνει την κατάσταση αντί να τη βοηθά», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.