Κορονοϊός: μετά τους γιατρούς έρχονται οι ...δικηγόροι


Η επιβολή, αλλά και η αποφυγή μέτρων κατά του κορονοϊού οδηγούν σε αντιπαραθέσεις και ενδιαφέρουσες δικαστικές αποφάσεις. 

Φαίνεται ότι μετά τους ιατρούς και νοσηλευτές καλούνται στις επάλξεις και οι δικηγόροι...
Η μαθήτρια της τετάρτης δημοτικού ειδοποιήθηκε να επιστρέψει στο σχολείο της τη Δευτέρα 27 Απριλίου, ενώ οι υπόλοιπες τάξεις θα ακολουθούσαν την επόμενη Δευτέρα, στις 4 Μαΐου. 
Η μικρή, προφανώς μέσω των γονιών της,  δεν δίστασε να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Και δικαιώθηκε. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Έσσης έκρινε ότι η ενάγουσα υφίσταται άνιση μεταχείρηση, καθώς εκτίθεται στον κίνδυνο προσβολής από τον κορωνοϊό για μία εβδομάδα περισσότερο από τα άλλα παιδάκια, τα οποία θα επέστρεφαν αργότερα στα θρανία. Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης φαίνεται ότι επιβάλλει προσεκτικούς χειρισμούς και σε άλλα σχολεία. Δεν πρόλαβε να ανοίξει το γυμνάσιο της πόλης Ντορμάγκεν και βρέθηκε θετική στον ιό η μητέρα ενός μαθητή, με αποτέλεσμα να ξανακλείσει. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουν οι απολυτήριες εξετάσεις του Λυκείου, η διεύθυνση ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα στις σχολικές αίθουσες συνεχίζονται, αλλά μόνο αν το επιθυμούν οι ίδιοι οι μαθητές. Σε διαφορετική περίπτωση τα προπαρασκευαστικά μαθήματα θα παραδίδονται μέσω διαδικτύου.
Ομαδικές προσφυγές για αποζημιώσεις
Στη Γερμανία τα πρώτα «μαζικά κρούσματα» του ιού άρχισαν να εκδηλώνονται τον Μάρτιο, μετά την επιστροφή των εκδρομέων από δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα της Αυστρίας και της βόρειας Ιταλίας. Σύμπτωση; Όχι, υποστηρίζουν χιλιάδες από τους παθόντες και προετοιμάζουν ομαδική προσφυγή κατά της δημοτικής αρχής του Ισγκλ στην Αυστρία. Το επιχείρημά τους: μέχρι τις αρχές Μαρτίου και ενώ είχαν ήδη εκδηλωθεί κρούσματα, οι αρμόδιοι είτε υποτιμούσαν, είτε - ακόμα χειρότερα - αποσιωπούσαν τον κίνδυνο, ελπίζοντας να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αυστριακή καταναλωτική οργάνωση έχει συγκεντρώσει 2.700 υπογραφές από ενδιαφερόμενους (μεταξύ αυτών 2.300 Γερμανοί), οι οποίοι διεκδικούν αποζημιώσεις, ενώ θα αποδοθούν και ποινικές ευθύνες, εφόσον κριθούν ένοχοι οι τοπικοί άρχοντες.
Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι ο ασθενής «μηδέν» στο Ισγκλ ήταν μία γυναίκα από την Ελβετία, η οποία είχε νοσήσει στις 5 Φεβρουαρίου, αλλά πολύ αργότερα καταχωρήθηκε ως επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα. Επιπλέον, ένας Γερμανός που εργαζόταν σε πολυσύχναστο μπαρ της περιοχής είχε ασθενήσει στις 7 Μαρτίου, αλλά το μπαρ δεν έκλεισε πριν από τις 9 Μαρτίου, οπότε εμφανίστηκαν άλλα 15 κρούσματα σε πελάτες. Πάντως, μέχρι τα τέλη Μαρτίου η εισαγγελία του Ίνσμπρουκ δεν είχε εκκινήσει τη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι «αναμένει» το αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας στο Ισγκλ.
Γιάννης Παπαδημητρίου, DW
 

Σχόλια