Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020

«Θερμό» καλοκαίρι περιμένουν στο ελληνικό επιτελείο - Παροξυσμός τουρκικής προκλητικότητας

Του Κώστα Σαρικά
Το σχέδιο της τουρκικής αεροπορίας είναι προκλητικό και βασίζεται στην απόφαση της Άγκυρας να εντείνει την πίεση, απαιτώντας από τα ελληνικά φτερά να μην πετούν και να μην εκπαιδεύονται στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ξεπερνούν τις 300 πλέον οι υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά μέσα στο 2020 έπειτα από τις 15 χθεσινές, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίστηκαν και από ιδιαίτερη επιθετικότητα των γειτόνων. Μόλις τέσσερα Τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν να κάνουν άνω κάτω το Αιγαίο πετώντας ακόμα και πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά, όπως η Χίος και η Λέσβος αλλά και για πρώτη φορά πάνω από το νησί της Πάτμου.
Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση ήταν η νέα υπέρπτηση πάνω από τη Λήμνο όπου βρίσκεται η 130 Σμηναρχία Μάχης που φιλοξενεί μαχητικά επιφυλακής της Πολεμικής Αεροπορίας και σε ύψος 5000 ποδών δηλαδή χαμηλότερα από τα δύο χιλιόμετρα. Για δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκική αεροπορία επιλέγει να στείλει τα μαχητικά της πάνω από το Ελληνικό αεροδρόμιο από το οποίο F-16 της HAF βρίσκονται σε 24ωρη κατάσταση Readiness.
Η επιλογή της Άγκυρας να προχωρά σε μαζικές πλέον υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά συνδέεται άμεσα με την παράλογη απαίτησή της να μην πετούν στο Ανατολικό Αιγαίο Ελληνικά μαχητικά και κυρίως πάνω από νησιά τα οποία οι Τούρκοι επιθυμούν να αποστρατικοποιηθούν.
Το σχέδιο της Τουρκικής αεροπορίας είναι προκλητικό αλλά ξεκάθαρο και βασίζεται σε πολιτική απόφαση των γειτόνων να εντείνουν την πίεση απαιτώντας από τα Ελληνικά φτερά να μην πετούν και να μην εκπαιδεύονται στο Ανατολικό Αιγαίο.
Σχεδόν κάθε φορά λοιπόν που Ελληνικά μαχητικά κατευθύνονται Ανατολικά για να εκτελέσουν είτε εκπαίδευση στον αέρα είτε σενάρια συνεκπαίδευσης με πλοία του Στόλου αλλά και χερσαίες δυνάμεις πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η Τουρκική αεροπορία απογειώνει ένα ή δύο ζεύγη αεροσκαφών με σαφείς εντολές να προχωρήσουν σε προσχεδιασμένες υπερπτήσεις. Και μάλιστα το τελευταίο διάστημα όχι πάνω από βραχονησίδες ή από μικρότερα νησιά αλλά πάνω από Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λήμνο και Ρόδο.
Για τον σκοπό αυτό υπάρχει πάντα σε ετοιμότητα ζεύγος μαχητικών των γειτόνων ώστε να απογειωθεί και να προχωρήσει σε υπερπτήσεις. Τα Τουρκικά αεροσκάφη μάλιστα σχεδόν πάντα περιμένουν πρώτα να αποχωρήσουν τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ που εκπαιδεύονται και στη συνέχεια να πετάξουν προς τα Ελληνικά νησιά.
Στόχος τους δεν είναι άλλος παρά να προκαλέσουν στην HAF τη μέγιστη κόπωση και φθορά και να την αναγκάζουν να απογειώνει και να απασχολεί μεγαλύτερο αριθμό αεροσκαφών και ιπτάμενων. Οι Έλληνες επιτελείς όμως γνωρίζουν πλέον καλά τις Τουρκικές προθέσεις και διαμορφώνουν ανάλογα τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό.
Το μήνυμα που εκπέμπει η Πολεμική Αεροπορία είναι ξεκάθαρο. Ότι διαθέτει και τα μέσα και την βούληση να απογειώνει ακόμα και τριπλάσιο αριθμό μαχητικών όπως έκανε χθες και να απαντά αποφασιστικά "λοκάροντας" τα Τουρκικά αεροσκάφη. Αποδείχθηκε άλλωστε και στο βίντεο-ντοκουμέντο με το Mirage 2000-5 να καταδιώκει ανελέητα το Τουρκικό F-16 πάνω από τις Οινούσσες.
Οι Έλληνες επιτελείς διαμηνύουν ότι τα "μπλε" φτερά θα συνεχίσουν να πετούν και να εκπαιδεύονται πάνω από κάθε γωνιά του Αιγαίου από τη Λήμνο έως και το Καστελόριζο. Και μάλιστα σε τακτά διαστήματα θα απογειώνουν μεγάλους σχηματισμούς και θα "σκεπάζουν" σχεδόν ταυτόχρονα όλα τα Ελληνικά νησιά αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της Πολεμικής Αεροπορίας να κυριαρχεί στο Αιγαίο.
"Οι Τουρκικές υπερπτήσεις δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στο δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας να δίνει ηχηρό παρόν στο Αιγαίο" ξεκαθαρίζουν στρατιωτικές πηγές. "Η τελευταία προσγείωση θα είναι πάντα Ελληνική", προσθέτουν με έμφαση.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.