Τρίτη, 5 Μαΐου 2020

Γαλλία: να μην ανοίξουν τα σχολεία ζητούν οι δήμαρχοι

Γάλλοι δήμαρχοι ζητούν την αναβολή της επαναλειτουργίας των σχολείων ιδιαίτερα σε περιοχές που πλήττονται ακόμη από τον κοροονοϊό.
Θεωρούν μη εφαρμόσιμο το «Πρωτόκολλο Υγείας» που εξέδωσε η γαλλική κυβέρνηση.
Την αναβολή της επαναλειτουργίας των σχολείων πέραν της 11ης Μαΐου, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ο ιός είναι ακόμα ισχυρός ζητούν οι Γάλλοι δήμαρχοι, καταγγέλλοντας ως «μη εφαρμόσιμο» το «Πρωτόκολλο Υγείας» που δημοσίευσε χθες η κυβέρνηση και το οποίο είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν.
Την αναβολή ζητά μάλιστα επισήμως και ο Σύλλογος των Δημάρχων της περιφέρειας Παρισίων (Ile de France) με ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο Μακρόν, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της οικονομικής «La Tribune». Στη Γαλλία παρότι η εκπαίδευση και η υγεία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του κράτους, το οποίο δίνει τις κατευθύνσεις, η ευθύνη της εφαρμογής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία- δημοτικά) ανήκει στους δήμους και τις κοινότητες.
Στην ανοιχτή τους επιστολή οι 316 δήμαρχοι του Συλλόγου (Ile de France), ανάμεσα στους οποίους και η δήμαρχος Παρισίων Αν Ινταλγκό, δηλώνουν ότι ήλπιζαν «σε μια μεγαλύτερη συμμετοχή τους στον εθνικό διάλογο για τη στρατηγική χαλάρωσης των μέτρων». Ζητούν παράλληλα να μη μεταφερθεί στους δημάρχους «η νομική, πολιτική και ηθική ευθύνη για το άνοιγμα των σχολείων».
Την επιβολή του «Πρωτοκόλλου Υγείας» των 63 σελίδων που δημοσίευσε χθες η κυβέρνηση χωρίς προηγούμενη συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες, κατακρίνει και η εκπρόσωπος της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας Ανιές Λεμπρέν. «Λυπούμαστε για την εκ των άνωθεν, κατακόρυφη λήψη αποφάσεων και σύνταξη του Πρωτοκόλλου, που προσγειώθηκε χθες στα γραφεία μας». Η εκπρόσωπος σημείωσε τις μεγάλες διαφορές σε κτιριακές υποδομές στις διάφορες περιοχές της Γαλλίας δηλώνοντας ότι αντί για ένα «από μηχανής» προέδρου πρωτόκολλο, θα έπρεπε δήμαρχοι και νομάρχες να συνεργασθούν για τη δημιουργία πολλών τοπικών πρωτοκόλλων με βάση τις έως τα τώρα εμπειρίες.
DW 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.