Ρωσικό SU-35 αναχαίτισε αμερικανικό αεροσκάφος Ναυτικής συνεργασίας P-8 στη Μεσόγειο (βίντεο)

Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος αναχαίτισε  αμερικανικό αεροσκάφος Ναυτικής συνεργασίας P-8 ....πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα την Κυριακή, σύμφωνα με τις δύο κυβερνήσεις.


Οι Ναυτικές Δυνάμεις των ΗΠΑ σε Ευρώπη-Αφρική (6ος στόλος) το περιέγραψαν ως «μια άλλη μη ασφαλή ρωσική αναχαίτιση ενός αμερικανικού ναυτικού P-8 σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα». Ανέφεραν ότι το ρωσικό τζετ έφτασε σε απόσταση 25 μέτρων από το Boeing P-8 Poseidon και έβαλε «και τα δύο πληρώματα σε κίνδυνο"

Ο 6ος στόλος ανέβασε σε τουίτερ σχετικό βίντεο με το SU-35.






"Οι περιττές ενέργειες του ρώσου πιλότου του SU-35 ήταν ασυμβίβαστες με την ασφαλή αεροπλοΐα και τους διεθνείς κανόνες πτήσεων, θέτοντας σοβαρά σε κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης και των δύο αεροσκαφών", δήλωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σε δελτίο τύπου τη Δευτέρα. «Ενώ τα ρωσικά αεροσκάφη πετούσαν στον διεθνή εναέριο χώρο, αυτή η εμπλοκή ήταν ανεύθυνη. Περιμένουμε από αυτούς να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τα διεθνείς κανόνες που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και την αποτροπή συμβάντων. »Το SU-35 παρεμπόδισε το P-8A δύο φορές για περίοδο περίπου 100 λεπτών, ανέφερε το Ναυτικό. Ενώ η πρώτη αναχαίτιση κρίθηκε ασφαλής, η δεύτερη δεν ήταν, σύμφωνα με το δελτίο τύπου. 
«Αυτό το περιστατικό ακολουθεί την αναχαίτιση της 15ης Απριλίου 2020 στην ίδια περιοχή, όπου ένα ρωσικό SU-35 πέταξε ανεστραμμένο σε απόσταση 25 πόδια από το P-8A των ΗΠΑ. Και στις δύο περιπτώσεις, τα αεροσκάφη των ΗΠΑ λειτουργούσαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν προκάλεσαν αυτήν τη ρωσική δραστηριότητα », δήλωσε το Ναυτικό.
Ο ρωσική  αεροπορία επιβεβαίωσε την αναχαίτιση, λέγοντας ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Hmeimim στη Συρία και ήταν σε αποστολή να εντοπίσει έναν στόχο που πλησιάζει τις ρωσικές εγκαταστάσεις στη χώρα.
«Ο πιλότος του SU-35 μετά την αναγνώριση κατέγραψε τον αριθμό του αεροσκάφους που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και στην συνέχεια το συνόδευσε», ανέφερε η ρωσική δήλωση.



Σχόλια