Αμερικανοί Αξιωματούχοι διερευνούν την απειλή του COVID-19 ως βιολογικού όπλου


Σύμφωνα με το "POLITICO Magazine"....
Το Πεντάγωνο και οι υπηρεσίες πληροφοριών διερευνούν πιο δυναμικά την πιθανότητα οι αντίπαλοι να...
χρησιμοποιήσουν τον covid-19 ως βιολογικό όπλο, σε μια αλλαγή που αντικατοπτρίζει την εξελισσόμενη κατανόηση του εθνικού μηχανισμού ασφαλείας για τον ιό και τους κινδύνους του.
Αξιωματούχοι τόνισαν ότι η αλλαγή δεν σημαίνει ότι πιστεύουν ότι, ο ιός δημιουργήθηκε σκόπιμα για να μετατραπεί σε όπλο- η κοινότητα πληροφοριών συνεχίζει να διερευνά τις πιθανές ρίζες του ιού, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ισχυρές πληροφορίες & επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι εξαπλώθηκε από εργαστήριο στην Κίνα.
Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επίσης ξεκινήσει να ερευνούν τη δυνατότητα κακόβουλων να οπλίσουν τον ιό, ιδίως ενάντια σε υψηλού επιπέδου στόχους, και το υπουργείο Άμυνας έχει μετατοπίσει πρόσφατα την εστίασή του στην παρακολούθηση της δυνατότητας πιο στενά, δήλωσαν τρία άτομα εξοικειωμένα με το θέμα .

Το πρόγραμμα χημικής και βιολογικής άμυνας του Πενταγώνου, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην εκτέλεση της στρατηγικής DoD για την αντιμετώπιση όπλων μαζικής καταστροφής, συνεχίζει να υποστηρίζει αντίμετρα DHA, HHS και FEMA κατά του Covid-19 όπως δοκιμές, εμβόλια, μάσκες, φίλτρα μάσκας και μηχανήματα ελέγχου , δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Αντισυνταγματάρχης Mike Andrews. Αυτό περιλαμβάνει πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων σε διαγνωστικά, εμβόλια, θεραπευτικά και δυνατότητες μοντελοποίησης, είπε.
Ο Andrews αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το DoD διερευνά την πιθανότητα εχθρικών ενεργειών να οπλίσουν τον ιό.
Δεν είναι σαφές τι οδήγησε στην αυξημένη εστίαση στους κινδύνους του Covid-19 - για παράδειγμα, αν οι αξιωματούχοι έλαβαν πληροφορίες που υποδεικνύουν αυξημένη απειλή. Ένας αξιωματούχος του Άμυνας δήλωσε ότι ο κίνδυνος όπλων εξακολουθεί να «φαίνεται να αποτελεί ανησυχία χαμηλότερου κινδύνου», με τα βασικά ερωτήματα να περιστρέφονται γύρω από την προέλευση του ιού και τι γνώριζε η κινεζική κυβέρνηση σχετικά με αυτό από νωρίς.
"Το βιολογικό όπλο δεν είναι κάτι που μοιάζει με πυρομαχικό - είναι απλώς ένα παθογόνο", δήλωσε ο Andy Weber, ο οποίος υπηρέτησε ως βοηθός γραμματέας άμυνας για πυρηνικά, χημικά και βιολογικά αμυντικά προγράμματα υπό τον Πρόεδρο Ομπάμα. 
«Στη φυσική του κατάσταση, ο κορονοϊός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο από λιγότερο εξελιγμένες ομάδες. Ή, για ένα έθνος-κράτος με ένα πιο προηγμένο πρόγραμμα βιολογικών όπλων, αυτός ο ιός θα μπορούσε να έχει βελτιωμένα χαρακτηριστικά ». Και θα μπορούσε να εξαπλωθεί χρησιμοποιώντας εύκολα προσβάσιμα εργαλεία, είπε.

Η ταχεία εξάπλωση του Covid-19 μεταξύ του πληρώματος του USS Theodore Roosevelt δείχνει τον κίνδυνο: Ένα ξέσπασμα του ιού έχει προσωρινά σταματήσει το αεροπλανοφόρο στη μέση μιας ανάπτυξης του στον Ειρηνικό, το άφησε εκτός λειτουργίας για εβδομάδες, μολύνοντας τον κυβερνήτη του πλοίου και δημιούργησε μια πρωτοφανή κρίση σε όλη την αλυσίδα διοίκησης του Ναυτικού.
Οι ανώτεροι Αξιωματικοί του Ναυτικού εξακολουθούν να μην γνωρίζουν από πού προήλθε η επιδημία - αρχικά πίστευαν ότι οι ναυτικοί το έφεραν στο πλοίο από το λιμάνι στο Βιετνάμ, αλλά τώρα πιστεύουν ότι το πλήρωμα των αεροσκαφών μπορεί να έχει μολυνθεί κατά τη διάρκεια συνήθων πτήσεων ανεφοδιασμού. Ωστόσο, το περιστατικό υπογραμμίζει την ευάλωτη θέση των ενόπλων δυνάμεων στην ασύμμετρη απειλή που μπορεί να δημιουργήσει ένας "οπλισμένος" ιός.
Ο υπουργός Άμυνας Mark Esper έχει λάβει δραστικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται είναι απαλλαγμένες από τον Covid-19. Τον Μάρτιο, εξέδωσε μορατόριουμ 60 ημερών για όλα τα διεθνή και εγχώρια ταξίδια στρατευμάτων, καθυστερώντας την ανάπτυξη και τις προσωρινές αποστολές. Τα μέλη της υπηρεσίας που αναπτύσσονται στο εξωτερικό ή επιστρέφουν σπίτι πρέπει να κάνουν κάποια μορφή καραντίνας 14 ημερών. Αυτό περιλαμβάνει υποβρύχια πληρώματα και ειδικές μονάδες επιχειρήσεων.
Ωστόσο, ο Esper αναγνώρισε επίσης τους περιορισμούς. «Πες μου, πώς μπορώ να τηρήσω απόσταση έξι ποδιών σε ένα υποβρύχιο;» ρώτησε τους δημοσιογράφους τον Μάρτιο. "Ή πώς μπορώ να το κάνω σε ένα βομβαρδιστικό με δύο πιλότους που κάθονται δίπλα-δίπλα;"
Ο Weber, ανώτερος συνεργάτης του Συμβουλίου Στρατηγικών Κινδύνων, σημείωσε ότι ο κίνδυνος χρησιμοποίησης του κορονοϊού ως επιθετικού όπλου αυξάνεται καθώς όλο και περισσότερα μαθαίνονται για την ασθένεια, κάτι που είναι πιθανώς ένας λόγος για τον οποίο η κοινότητα εθνικής ασφάλειας έχει αρχίσει να εξετάζει αυτή τη δυνατότητα σοβαρά. 
«Όσον αφορά τη βιοτρομοκρατία, ο Covid είναι πολύ προσιτός», είπε. "Δείγματα είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο."

Σχόλια