Συσκευές παρακολούθησης & εντοπισμού κρουσμάτων covid-19 και ανθρώπινα δικαιώματα...


Η πανδημία Covid-19 εμπλέκει όλο το φάσμα των υποχρεώσεων των κρατών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά την αντιμετώπιση του ίδιου του ιού,
τα κράτη οφείλουν να προστατεύουν τα δικαιώματα στη ζωή να παρέχουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας (δικαίωμα στην υγεία) και να διασφαλίζουν ότι κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις όσον αφορά την πρόσβαση και τη φύση της υγειονομικής περίθαλψης. 
Η αδράνεια  των κρατών στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για διασφάλιση των δικαιωμάτων στην υγεία και τη ζωή έχει άμεσες συνέπειες για την απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ελευθερία και την ασφάλεια, την εκπαίδευση, τα τρόφιμα, την εργασία, τη στέγαση, την ιδιωτική ζωή την ελευθερία μετακινήσεων και την έκφραση.
Επομένως, τα κράτη πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του Covid-19 προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή και την υγεία. 
Ωστόσο, δεδομένου ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαίρετα και αναπαλλοτρίωτα, πρέπει να το κάνουν μόνο με τρόπους που δεν παραβιάζουν απόλυτα δικαιώματα και μόνο περιορίζουν άλλα δικαιώματα με νόμιμους, απαραίτητους και αναλογικούς τρόπους. 
Το ιστολόγιο, Blog of the European Journal of International Law , εξέτασε το ρόλο των εφαρμογών ανίχνευσης επαφών ως κεντρικής σημασίας για τις στρατηγικές πολλών κρατών για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του Covid-19 και τον τερματισμό του "lock down", το οποίο θα μετριάσει την πίεση σε πολλά άλλα ανθρώπινα δικαιώματα. 
Ορισμένες εφαρμογές ανίχνευσης επαφών έχουν ήδη κυκλοφορήσει και άλλες βρίσκονται υπό ανάπτυξη
Έχουν εκφραστεί πολλές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση εφαρμογών ανίχνευσης επαφών λόγω των σημαντικών κινδύνων που ενέχουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της πιθανής συμβολής τους σε μια δραματική νέα εποχή παρακολούθησης. Δεδομένων αυτών των κινδύνων, τα κράτη πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσουν σε τρεις ερωτήσεις, εάν σκοπεύουν να εισαγάγουν - ή να συνεχίσουν - τη χρήση εφαρμογών ανίχνευσης επαφών. 
Αυτές οι ερωτήσεις είναι: 
Υπάρχει επιστημονική δικαιολογία για τη χρήση εφαρμογών ανίχνευσης επαφών ως μέσου εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των κρατών για προστασία των δικαιωμάτων στην υγεία και τη ζωή; 
Εάν υπάρχει, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη εφαρμογών ανίχνευσης επαφών πληροί τις δοκιμές νομιμότητας, αναγκαιότητας και αναλογικότητας
Έχει εφαρμόσει το κράτος μέτρα για την πρόληψη βλάβης στα ανθρώπινα δικαιώματα στο μέλλον, εμποδίζοντας την υφέρπουσα διεύρυνση και την ομαλοποίηση των εφαρμογών ανίχνευσης επαφών;
Είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους να εκπληρώσουν το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή στην πανδημία Covid-19. 
Ωστόσο, δεν έχουν ελεύθερο έλεγχο στον τρόπο που το κάνουν αυτό. 
Πρέπει επίσης να αποφύγουν την υπερβολική εξάρτηση από μία λύση. 
Η προστασία του δικαιώματος στην υγεία και τη ζωή απαιτεί πολύπλοκες και πολυεπίπεδες στρατηγικές και επενδύσεις στη δημόσια υγεία και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. 
Οι εφαρμογές ανίχνευσης επαφών δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τώρα και στο μέλλον. 
Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν τρόποι ελαχιστοποίησης του αντίκτυπου στα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών, καμία εφαρμογή δεν θα μπορεί να εξαλείψει πλήρως τους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
Δεδομένων αυτών των κινδύνων, τα κράτη πρέπει να αποδείξουν ότι, οι εν λόγω εφαρμογές ανίχνευσης επαφών είναι σχετικές και δικαιολογημένες για την επίτευξη του στόχου της αποτροπής της εξάπλωσης του Covid-19, ιδιαίτερα όταν αρθεί το "lock down", χρησιμοποιώντας επιστημονικά πειστήρια και να αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις που δεν εισβάλλουν-επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
Αν δεν μπορούν να το πιστοποιήσουν αυτό, οι εφαρμογές ανίχνευσης επαφών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται και όπου έχουν ήδη κυκλοφορήσει, θα πρέπει να αποσυρθούν.

Σχόλια