Η φονική πανδημία του covid-19 χτυπάει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις - Το Ραμαζάνι και η επιφυλακή της Αθήνας

Κορωνοϊός και Ραμαζάνι φαίνεται να βάζουν φρένο στην Τουρκική προκλητικότητα. Παρά την εξέλιξη αυτή η Αθήνα παραμένει σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.

''Καθηλωμένο'' στους ναυστάθμους παραμένει σχεδόν το σύνολο του Τουρκικού στόλου παρά το γεγονός ότι από τις αρχές της εβδομάδας επρόκειτο να ξεκινήσει η πολυδιαφημισμένη ''Γαλάζια Πατρίδα''. Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα και στο Γενικό Επιτελείο αναφέρουν ότι η φονική πανδημία του covid-19 έχει πλήξει σε καίριο βαθμό τα πληρώματα των Τουρκικών πολεμικών πλοίων με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν τελικά πραγματοποιηθεί έστω και για λόγους εντυπώσεων ένα μικρό μέρος της άσκησης ακόμα και κοντά στα Τουρκικά παράλια. 'Εως τώρα πάντως το Τουρκικό ναυτικό δεν έχει εκδόσει καμία ναυτική οδηγία για την άσκηση σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια που είχε ''κλείσει'' σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο.
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε κάθε περίπτωση παραμένει σε πλήρη επιφυλακή. Μεγάλος αριθμός πλοίων που υπερβαίνουν τα 15 βρίσκονται σε ανάπτυξη στο Ανατολικό Αιγαίο ενώ παρουσία του Στόλου υπάρχει και γύρω από την Κρήτη. Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε παράταση των μέτρων για τον κορωνοϊό έως τις 4 Μαΐου ημέρα όπου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η μεγάλη άσκηση ''Καταιγίδα 2020'' με συμμετοχή του συνόλου του Στόλου. Πρόθεση του Επιτελείου είναι εκτός απροόπτου η άσκηση να πραγματοποιηθεί κανονικά και να σταλεί το μήνυμα ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή.
'Αλλωστε εδώ και μήνες τα πλοία του Στόλου βρίσκονται σχεδόν συνεχώς έξω από τους ναυστάθμους είτε συμμετέχοντας στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο είτε λαμβάνοντας μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συμμαχικές αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο.Παρά την παλαιότητα των μονάδων του Στόλου τα πληρώματα έχουν καταφέρει να έχουν ετοιμοπόλεμα ακόμα και πλοία που έχουν ξεπεράσει τα 40 χρόνια στη θάλασσα όπως οι φρεγάτες S οι οποίες συμμετέχουν αδιάλειπτα σε όλες τις δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού.
Η έναρξη του Ραμαζανιού το οποίο διαρκεί ένα μήνα εκτιμάται από το Ελληνικό Επιτελείο ότι ενδέχεται να περιορίσει την Τουρκική προκλητική συμπεροφορά των γειτόνων κυρίως στον αέρα η οποία κορυφώθηκε τις τελευαίες εβδομάδες με το πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων πάνω ακόμα και από μεγάλα Ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος η Χίος και η Λέσβος αλλά και πάνω από τη Λήμνο για πρώτη φορά. Νησί-ορμητήριο της Πολεμικής μας Αεροπορίας από το οποίο επιχειρούν καθημερινά τα Ελληνικά ''γεράκια''.
Η Αθήνα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από την κλιμάκωση της Τουρκικής προκλητικότητας στον αέρα. Ο πρωθυπουργός έθεσε ήδη το θέμα στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνόδο κορυφής που έγινε με τηλεδιάσκεψη την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο οι εταίροι μας  αρκέστηκαν απλά σε καταδίκη των Τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ με αφορμή τη νέα γεώτρηση που επιχειρεί το πλωτό γεωτρύπανο ''Γιαβούζ'' στο οικόπεδο 6.
Στο Γενικό Επιτελείο εξετάζονται τρόποι για πιο δυναμική αντίδραση σε ενδεχόμενο νέο μπαράζ υπερπτήσεων από τα Τουρκικά μαχητικά πάντα όμως με βασικό άξονα την ψυχραιμία καθώς η Αθήνα ειδικά σε αυτή τη φάση δεν επιθυμεί να δώσει την ευκαιρία στην Άγκυρα να ''εξάγει'' στο Αιγαίο τα σοβαρά εσωτερικά της προβλήματα κυρίως οικονομικά. Η απόφαση να πετάξουν μαζικά δεκάδες Ελληνικά μαχητικά πάνω από τα ακριτικά μας νησιά ήταν το πρώτο μήνυμα στους γείτονες ενώ στο Ελληνικό ''οπλοστάσιο'' όπως τονίζουν εμφατικά οι Επιτελείς υπάρχουν και άλλα ''όπλα'' ώστε να αντιμετωπιστεί και να ''αναχαιτιστεί'' η Τουρκική επιθετικότητα.
Και μόνο το γεγονός ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει και αριθμητικό πλεονέκτημα πάνω από το Αιγαίο πέρα από το ποιοτικό αφού καθημερινά απογειώνει πολλαπλάσιο αριθμό μαχητικών σε σχέση με την TuAF δείχνει όπως τονίζουν στο Γενικό Επιτελείο ότι η Αθήνα δεν έχει να φοβηθεί το παραμικρό από τις Τουρκικές προκλήσεις που γίνονται κυρίως για λόγους εντυπώσεων.
newpost.gr

Σχόλια