«Βουλιάζει» η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τράβηξε σχεδόν ‘χειρόφρενο’ αυτό τον μήνα καθώς ο νέος κορονοϊός που σαρώνει τον πλανήτη οδήγησε τις κυβερνήσεις
να επιβάλουν lockdowns και τις εταιρίες να αφήσουν κάτω τα εργαλεία και να κατεβάσουν ρολά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Ο κορονοϊός έχει προσβάλει πάνω από 2,57 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει σκοτώσει πάνω από 178.000, και καθώς οι πολίτες κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, η οικονομική δραστηριότητα καταβυθίστηκε.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) για την ευρωζώνη, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, βούλιαξε στις 13,5 μονάδες, μακράν το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε να διενεργείται η συγκεκριμένη έρευνα στα μέσα του 1998. Η τιμή είναι επίσης σημαντικά χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters, εκ των οποίων ο πλέον απαισιόδοξος εκτιμούσε ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 18,0.
Καθώς οι χώρες άρχισαν να εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού τον περασμένο μήνα, ο δείκτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη ιστορικά μηνιαία πτώση του τον Μάρτιο, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, στις 29,7 μονάδες.
«Ο Απρίλιος είχε μια άνευ προηγουμένου ζημιά στην οικονομία της ευρωζώνης εν μέσω των μέτρων lockdown για τον κορονοϊό, σε συνδυασμό με τη βουτιά της παγκόσμιας ζήτησης και τις ελλείψεις εργατικού προσωπικού και πρώτων υλών», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. «Η αγριότητα της πτώσης ξεπέρασε και αυτό που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούσαν απλά ως κάτι φανταστικό».
Ο Γουίλιαμσον δήλωσε ότι ο PMI συνάδει με συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7,5% αυτό το τρίμηνο.
Η ζήτηση στέρεψε σχεδόν αυτό τον μήνα, ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε με ρυθμό-ρεκόρ και οι εταιρίες προχώρησαν σε μείωση τιμών με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς από τότε που ξεκίνησε η έρευνα.
Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη ότι και η αισιοδοξία διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο με βάση τα ιστορικά στοιχεία της έρευνας. Ο υποδείκτης μελλοντικής παραγωγής, που μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ τον περασμένο μήνα, διαμορφώθηκε στις 34,5 μονάδες.
Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών καταποντίστηκε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στις 11,7 από τις 26,4 μονάδες. Αντίστοιχα δύσκολος μήνας αποδείχθηκε ο Απρίλιος και για τα εργοστάσια της ευρωζώνης. Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI για τη μεταποίηση μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της έρευνας, στις 33,6 από τις 44,5 μονάδες του Μαρτίου.
euronews

Σχόλια