Το «ζόμπι» ξαναχτυπά! Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε αντιδρά στο κορωνοομόλογο

Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι άλλο από τον ανεκδιήγητο Βόλφανγκ Σόιμπλε
Ο πρώην Γερμανός Οικονομικών και βασικός συμβουλάτορας της Μέρκελ στα χρόνια της ελληνικής κρίσης που…
έθαψε την Ελλάδα, φυσικά εξέφρασε την αντίθεσή του στην έκδοση κορωνο-ομολόγων.
Αν και εδώ και καιρό σιωπούσε ,το «κοράκι» βρήκε την ευκαιρία να εμφανιστεί και να πάρει θέση στο θέμα που έχει ξεσηκώσει πανευρωπαϊκή θύελλα αντιδράσεων, με την Γερμανία να βρίσκεται και πάλι απέναντι στους Ευρωπαίους και να στυλώνει τα πόδια στην έκδοση του ομολόγου, που θα έδινε μια οικονομική ανάσα στις χώρες της Ε.Ε οι οποίες κινδυνεύουν με οικονομικό κραχ, λόγω κορωνοϊού.
Ο Σόμπλε, που είναι πλέον πρόεδρος της γερμανικής βουλής, μίλησε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit και πρότεινε στις χώρες να προσφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM):
«Τα ομόλογα για τον κορωνοϊό δεν βοηθούν σε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία. Πραγματικά, το θέμα μας δεν είναι η αμοιβαιοποίηση χρέους. Αυτή η συζήτηση είναι επιβλαβής. Ο ΕSM έχει θεσπιστεί για μία τέτοια κατάσταση ανάγκης.
Εάν δεν επαρκεί ο όγκος χρηματοδότησης, μπορούμε και πρέπει να τον διευρύνουμε», είπε.

Και συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής: «Η Ιταλία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.
Στην Ευρώπη θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να επιδείξουμε αλληλεγγύη. Μόνο έτσι η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.
Αν δεν βελτιωθούν τα πράγματα στους άλλους, τότε θα επιδεινωθούν και για μας.
Γι αυτό χρειαζόμαστε νέες μορφές αλληλεγγύης. Για παράδειγμα η Κομισιόν προτείνει να διευρύνουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό.Το θεωρώ σωστό».
Όταν ρωτήθηκε, αν η ευρωζώνη θα επιβιώσει από αυτή την κρίση, η απάντηση του κ. Schaeuble είναι λακωνική:
«Για μένα δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα».

olympia.gr

Σχόλια