Ιησούς:"..Διότι δένουν φορτία βαρέα και δυσβάστακτα και επιβάλλουν αυτά στους ώμους των ανθρώπων..."

Του Πασχάλη Τσολάκη
Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο γιόρτασαν πριν μια βδομάδα και σήμερα το βράδυ θα γιορτάσουν και οι ορθόδοξοι την Ανάσταση, την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Αυτή την φορά όμως χωρίς τον ήχο της καμπάνας, χωρίς να ακούσουν από τους ιερείς το Χριστός Ανέστη, χωρίς να εκκλησιαστούν, χωρίς να λάβουν το Άγιο Φως.
Ένα Πάσχα μακριά από αγαπημένα και αγαπητά πρόσωπα, ζωσμένοι με την αγωνία και τον φόβο του θανάτου.

Ήταν και είναι μια ευκαιρία για όλους, μέσα στην μοναξιά της καραντίνας, μέσα σε περίσσιο χρόνο και μέσα στο φόβο του κορονοϊού αλλά και του φόβου «τι θα γίνει αύριο», να αναλογιστεί, να ψαχτεί, να σκεφτεί, να μάθει, ποιος ήταν ο Ιησούς;
Ποιος ήταν ο λόγος και το έργο του ανθρώπου που έγινε Θεός; Πώς έζησε, πως πορεύτηκε και τι δίδαξε;
Φορώντας πάντα ένα χιτώνα δίδαξε για την αγάπη και την ειρήνη στον Κόσμο. Μίλησε για την καλοσύνη, την ισονομία και την δικαιοσύνη. Αναθεμάτισε το άδικο, την εκμετάλλευση, την υποκρισία και κατακεραύνωσε την αντίθεση λόγων και έργων.
Αναβάθμισε και έδωσε αξία στις γυναίκες, στα παιδιά, στους ανήμπορους, στους αρρώστους και στους κατατρεγμένους. Έδειξε πως κερδίζεται η πνευματικότητα, πως θεραπεύονται οι ασθένειες της ψυχής και του σώματος, πως ξεπερνιούνται οι πειρασμοί και οι ρατσισμοί.
Εναντιώθηκε με τους γραμματείς και τους φαρισαίους, τους ισχυρούς της εποχής, που καταπιέζουν και αδικούν τους ανθρώπους για ιδίον όφελος
Διασκόρπισε τα αργύρια των εμπόρων του χρήματος, (σημερινοί τραπεζίτες) που μεταλλάσαν τα χρήματα των προσκυνητών σε Ιουδαϊκά. (γιατί μόνο αυτά γίνονταν δεκτά στο ναό)
Όλα αυτά ήταν αρκετά για να μπει στο μάτι του κυκλώνα της εξουσίας που όριζε και ορίζει τις ζωές των ανθρώπων. Η απόφαση της εξόντωσής, του ταραξία και διασαλευτή της τάξης, είχε παρθεί.
Ο τρόπος σύλληψης, δίκης και σταύρωσης δείχνει την συμπεριφορά της εξουσίας, απέναντι σε κάθε «υπονομευτή». Κανένα έλεος!

Από τότε, δύο χιλιάδες χρόνια, το ιερατείο και η εξουσία, ελέγχει και καθοδηγεί τους ανθρώπους που πίστεψαν στον Ιησού, δηλαδή τους χριστιανούς, εκεί που αυτοί επιθυμούν. Ερμηνεύουν το λόγο και τα έργα του, ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα και σχεδιασμούς ή ανάλογα με εκείνων που τους στηρίζουν, δηλαδή την πολιτική και οικονομική εξουσία.
Πόλεμοι και σφαγές στο όνομα της θρησκείας, διαφωνίες και διαχωρισμοί εκκλησιών, διαφορετικά τυπολατρικά τελετουργικά. Τράπεζες (Βατικανό) μετοχές, ακίνητα και…..
Κάποιοι μάλιστα ιεράρχες στο αναστάσιμο μήνυμά τους μιλούν για στίφη μεταναστών που θα αλώσουν την χώρα μας, που ….(αυτό θα έλεγε και ο Ιησούς σήμερα; Όχι την παραβολή του Σαμαρείτη;)
Επειδή όλοι αυτοί, δεν έχουν τον φόβο την ύπαρξης του Ιησού στην εποχή μας, φροντίζουν να μην υπάρξουν άνθρωποι σαν τον Ιησού μήπως και επιβάλουν να εφαρμοστούν όλα όσα έλεγε και έπραττε.
Ο Ιησούς ποτέ δεν φόβισε και δεν τρόμαξε τους ανθρώπους. Δεν απείλησε, δεν εκδικήθηκε, δεν μίσησε, δεν ανάγκασε, δεν κολάκευσε κανέναν.
Όποιος επιθυμεί οπίσω μου ελθείν, έλεγε.

Ένας θεός δίκαιος, ανεξίκακος, μεγαλοδύναμος, γεμάτος αγάπη, συμπόνια και καλοσύνη πως μπορεί να γίνεται, κατά καιρούς, εκδικητικός απέναντι στο δημιούργημά του;
Ποιο το ισχυρίζονται και γιατί άραγε; Να βγούμε με τις εικόνες στα χέρια για να σταματήσει ο κορονοϊός;
Άλλο η πίστη και άλλο η τυπολατρία! Όταν ευτελίζεται η πίστη χάνει όχι μόνο την αξία της αλλά χάνει και την δύναμή της, η οποία όταν είναι εσώψυχη, κι όχι για το θεαθήναι, κάνει και τα ακατόρθωτα!
Το μεγαλύτερο όμως δώρο που έκανε ο Ιησούς στον άνθρωπο είναι η ανάστασή του.
Κατήργησε τον θάνατο και τον φόβο του θανάτου.
«Θανάτου, θάνατον πατήσας».

Παρ΄ όλα αυτά οι εξουσίες, θρησκευτικές, πολιτικές, οικονομικές, εξουσιάζουν τον άνθρωπο και τις κοινωνίες με τον φόβο.
Το βιώνουμε και σήμερα. Παντού ο φόβος και ο τρόμος του θανάτου. Παντού ο φόβος και ο τρόμος της εξουσίας απέναντι στους παραβάτες. Παντού φόβος και τρόμος για την οικονομία του αύριο.
Απλή η απάντηση του Ιησού στην εξουσία του καιρού του. Ό έχων δύο χιτώνας…..
Δύο λέξεις ολάκερη οικονομική θεωρία για την αλληλεγγύη των κρατών και των κοινωνιών, αλλά η Ευρώπη της Γερμανίας και των δορυφόρων περί άλλων τυρβάζει.

Οι ενημερωτές της κοινής γνώμης, μάθανε άριστα το ποίημα τους. Καλή Ανάσταση στα μυαλά των ανθρώπων για να αποφύγουμε τον διαρκή Γολγοθά και την σταύρωση. Να μη ζούμε σε κρανίου τόπο.
Υ.Γ Σωκράτης: Αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι αλήθεια, δεν είναι καλό, δεν θα μου χρησιμεύσει σε τίποτα, γιατί θέλεις να μου το πεις…..

Σχόλια