Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020

Η Γερμανία δεν είναι έθνος, αλλά "αίρεση"...

Στο πρωτοσέλιδό της η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit εστιάζει, με λογοτεχνίζον ύφος και εμφανή δόση χιούμορ, στην έννοια της «αλληλεγγύης».
Όπως αναφέρεται στο σχόλιο, "η Γερμανία δεν είναι έθνος, αλλά αίρεση. 
Υπό την έννοια ότι δεν αυτοπροσδιορίζεται από τη μεγαλειώδη ιστορία της- όλοι ξέρουμε γιατί- ούτε από τη μοναδική κουζίνα της, την κομψότητα ή το χιούμορ της- όπως κάνουν τα άλλα, πραγματικά έθνη- παρά μόνο από την εργατικότητά της. 
Σαν τους πουριτανούς καλβινιστές. Και αυτό παρότι δεν υπάρχουν καλβινιστές σε αυτή τη χώρα". 
Στη συνέχεια, με ειρωνική διάθεση, ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Καθώς οι ίδιοι οι Γερμανοί θεωρούν ότι η επιτυχία τους οφείλεται στην εργατικότητα, η αποτυχία των άλλων θα πρέπει να οφείλεται σε οκνηρία. Κατά συνέπεια: καμία αλληλεγγύη χωρίς ψόγο, καμία χειραψία χωρίς υψωμένο δάκτυλο, καμία διάσωση από τον κορονοϊό χωρίς προσφυγή στον ESM. 
Εντάξει, κάθε λαός έχει δυσάρεστες ιδιότητες και καμία εθνική ταυτότητα δεν επιβιώνει χωρίς μία υποψία στενοκεφαλιάς. 
Αλλά εδώ τελειώνει η πλάκα. Αυτή η κρίση του κορωνοϊού θα κρίνει το μέλλον της ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.