Στα άκρα η Τουρκία στο Αιγαίο: «Χτύπησε κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα - Πώς απαντά η Αθήνα

Η Άγκυρα έχει αποφασίσει να δοκιμάσει τα όρια αντοχής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κυρίως στον αέρα αλλά και στη θάλασσα.
Με μόλις ένα ζεύγος οπλισμένων μαχητικών...
βγήκε χθες στο Αιγαίο η Τουρκική αεροπορία. Και είχε στόχο μέσα σε ένα τέταρτο να περάσει πάνω από τέσσερα Ελληνικά νησιά. Με πρόθεση μάλιστα να προχωρήσει για μια ακόμη φορά σε υπερπτήσεις όχι στα όρια αλλά βαθιά πάνω από τα μεγαλύτερα νησιά του βορείου Αιγαίου Λέσβο και Χίο όπως και έκανε.
Η Άγκυρα όπως εκτιμούν ανώτατες στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα έχει ξεκάθαρα αποφασίσει να οδηγήσει την ένταση στα άκρα. Και να δοκιμάσει τα όρια αντοχής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κυρίως στον αέρα αλλά και στη θάλασσα αφού στο έδαφος δοκίμασε και πήρε την απάντηση.
Για δύο συνεχόμενες ημέρες τα ''γεράκια'' από τα αεροδρόμια επιφυλακής σε Σκύρο και Λήμνο είδαν τους Τούρκους πιλότους να εισβάλουν με θράσος στο FIR Αθηνών και να κατευθύνονται με τη μέγιστη ταχύτητα προς τα νησιά του Αρχιπελάγους.
Ακόμα και όταν τα Ελληνικά F-16 "έπιασαν" τις ''ουρές'' τους και σε βρέθηκαν σε απόσταση βολής πυροβόλων οι γείτονες συνέχισαν. Και αναγκάστηκαν να εμπλακούν όταν δεν είχαν άλλη επιλογή. Αερομαχία στην οποία να έχουν βγει νικητές δεν υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό πλέον.
Η Αθήνα όπως φαίνεται έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει ψύχραιμα και με υπομονή τον Τουρκικό παροξυσμό στον αέρα ακόμα και όταν οι Έλληνες πιλότοι φτάνουν στα όρια επειδή θεωρεί ότι ο χρόνος κυλά υπέρ των Ελληνικών θέσεων.
Την ώρα που οι γείτονες με την πλάτη στον τοίχο καταγράφουν παντού ''ήττες'' από τον Έβρο ως τη Συρία και από τη Λιβύη έως το Αγαθονήσι και επιθυμούν ίσως ακόμα και ένα ''θερμό'' επεισόδιο για να βρουν διέξοδο.
Οι πλέον των διακοσίων υπερπτήσεις των αεροσκαφών τους πάνω από Ελληνικά εδάφη καταδεικνύουν ότι έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν την επιθετικότητά τους αναμένοντας την Ελληνική απάντηση.
Στον 'Εβρο έφτασαν στο σημείο να επιχειρούν πίσω από τον φράχτη με χημικά και καπνογόνα αλλά να κάνουν ακόμα και χρήση πραγματικών πυρών προς την Ελληνική πλευρά του ποταμού λίγα μόλις μέτρα πάνω από περίπολο του Στρατού Ξηράς.
Στη θάλασσα Τουρκική ακταιωρός κινήθηκε επικίνδυνα προκαλώντας μικρές ζημιές σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος ανοιχτά της Κω.
Όμως στον αέρα οι ισορροπίες είναι διαφορετικές και κρέμονται συχνά σε μια κλωστή η οποία αν σπάσει οι συνέπειες ενδέχεται να είναι απρόβλεπτες. Οι πύραυλοι των μαχητικών δεν είναι ούτε καπνογόνα και χημικά ούτε "επακουμβήσεις" και απόνερα τονίζουν με νόημα στρατιωτικές πηγές. Πλέον οι αστραπιαίες πτήσεις πάνω από Ελληνικά εδάφη φαίνεται ότι είναι ότι έχει απομείνει στη φαρέτρα των Τουρκικών προκλήσεων.
Ωστόσο, κάθε ενέργεια όπως επισημαίνεται έχει και όρια. Και η Αθήνα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επιτρέψει οι υπερπτήσεις να γίνουν καθημερινότητα όπως οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και οι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας με τις πτήσεις οπλισμένων μαχητικών μέσα στο Fir Αθηνών.
Η Αθήνα και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις περιμένουν την επόμενη κίνηση των γειτόνων στη σκακιέρα και μετά τον Έβρο επικεντρώνουν την προσοχή τους στη θάλασσα. Οι απειλές της Άγκυρας αλλά και οι πληροφορίες που διαθέτουν για προσπάθεια μαζικής απόβασης μεταναστών στα νησιά και μάλιστα εν μέσω πανδημίας έχουν σημάνει συναγερμό.
Αν η Τουρκία επιχειρήσει να "μεταφέρει τον Έβρο στο Αιγαίο" οι Ελληνικές Δυνάμεις προετοιμάζονται για δυναμική απάντηση. Στα θαλάσσια σύνορα τα πλωτά μέσα του Λιμενικού και τα πλοία του Στόλου έχουν αυξήσει τόσο την αριθμητική τους παρουσία όσο και την ένταση των περιπολιών. Ταυτόχρονα αμφίβιες δυνάμεις αναπτύσσονται με αποτρεπτικό ρόλο ακόμα και πάνω στον τελευταίο Ελληνικό βράχο.
newpost.gr

Σχόλια