Πάσχα χωρίς πιστούς στους Αγίους Τόπους...

Φέτος δεν γίνονται ούτε περιφορές, ούτε λιτανείες. 
Αυτό το Πάσχα θα είναι σιωπηλό χωρίς πιστούς στις εκκλησίες, χωρίς αναμμένες λαμπάδες.
Ο κορoνοϊός ελέγχει και τους Αγίους Τόπους.
Όταν την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή οι καμπάνες ηχούν πένθιμα στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, η ησυχία θα είναι ακόμη πιο βαριά. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η πανδημία του κορoνοϊού έχει σταματήσει ολοκληρωτικά τη ζωή στην ιερή αυτή πόλη. Στην πραγματικότητα το Πάσχα,  που συμπίπτει με το εβραϊκό, θα ήταν γεμάτο ζωή, γεμάτο από επισκέπτες από το εσωτερικό και εξωτερικό. 
Επιπλέον σε δύο εβδομάδες αρχίζει το ραμαζάνι, εποχή νηστείας των Μουσουλμάνων. 
Λόγω κορoνοϊού οι Άγιοι Τόποι έχουν κλείσει, μεταξύ αυτών η Εκκλησία του Πανάγιου Τάφου, που έβαλε λουκέτο για πρώτη φορά μετά από πάνω από 650 χρόνια, επίκεντρο των εορτών του Πάσχα.
Τα μαγαζιά στα στενοσόκακα της παλιάς πόλης έχουν κατεβάσει τις σιδερένιες πόρτες τους. Μόνο έξω από τον φούρνο στην Πύλη της Δαμασκού έχει σχηματιστεί μικρή ουρά. Και στο μόνο ανοιχτό μανάβικο οι κάτοικοι της παλιάς πόλης αγοράζουν βιαστικά τα απαραίτητα. 
Από τότε που το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορα, δεν υπάρχουν πια προσκυνητές και πιστοί. “Εμείς, οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ, έχουμε συνηθίσει εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια να καλοδεχόμαστε τους τουρίστες” λέει μέσω σκάιπ ο Αρσέν Αγκαζαριάν, από την συνοικία των Αρμενίων. “Αλλά φέτος όλα είναι δύσκολα, όλοι έχουν εξαφανιστεί”: έτσι περιγράφει την πόλη που δεν έχει δει ποτέ άλλοτε έτσι στη ζωή του.
Πάσχα στην Ιερουσαλήμ σημαίνει λιτανείες, λειτουργίες, γιορτές όλων των χριστιανικών εκκλησιών. 
Το Πάσχα γιορτάζεται δύο φορές. Το καθολικό δεν συμπίπτει πάντα χρονικά με το ορθόδοξο, λόγω διαφορετικού ημερολογίου. 
Εκεί που χιλιάδες πιστοί κρατώντας τoν Εσταυρωμένο διασχίζουν τη Via Dolorosa, επικρατεί τώρα απόλυτη σιωπή. Για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, η ισραηλινή μεταβατική κυβέρνηση έκανε ακόμη πιο αυστηρούς τους περιορισμούς.
DW

Σχόλια