Ο Ακάρ βρυχάται όταν τα κρούσματα κορωνοϊού σε πλοία του τουρκικού στόλου φτάνουν στο 70%

του Κώστα Σαρικά
Ο εμπαιγμός των Τούρκων. Ο Ακάρ ζητά αποκλιμάκωση ενώ στέλνει αεροπλάνα πάνω από τα ελληνικά νησιά. Η απάντηση της Αθήνας.
Κάθε φορά που η Άγκυρα πιέζεται...
είτε από τα εσωτερικά της προβλήματα είτε από τον διεθνή παράγοντα «βαφτίζει» την ανάγκη ως κίνηση καλής θέλησης. Η ματαίωση της πολυδιαφημισμένης τα προηγούμενα χρόνια ναυτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» οφείλεται ξεκάθαρα στην αδυναμία του τουρκικού ναυτικού να βγάλει τον στόλο του στο Αιγαίο εξαιτίας της Covid-19.
Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα και στο Γενικό Επιτελείο αναφέρουν ότι τα κρούσματα σε πλοία του τουρκικού στόλου φτάνουν έως και το 70%. Ούτε καν μιας μικρής έκτασης άσκηση για την «τιμή των όπλων» δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το τουρκικό επιτελείο όπως περίμεναν στην Αθήνα έστω και μέσα στα Δαρδανέλια ή στον κόλπο της Σμύρνης. Αλλά και πέρα από την πανδημία η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα η τουρκική οικονομία δεν αφήνει περιθώρα για διεξαγωγή κοστοβόρων ασκήσεων όπως η «Μavi Vatan» καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Η Άγκυρα κάλεσε οτην Αθήνα να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο όσο διάστημα η Covid-19 βρίσκεται σε έξαρση. Το αποκάλυψε ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ότι του το ζήτησε ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς πριν από δύο εβδομάδες στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ.
Η Αθήνα όμως ζητά ξεκάθαρες και χειροπιαστές κινήσεις από την Αγκυρα κάτι που δεν έχει γίνει έως τώρα.Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε ενέργειες που να δείχνουν διάθεση για αποκλιμάκωση. Κάθε άλλο.
Μόλις χθες τουρκικά μαχητικά πέταξαν ξανά αργά το απόγευμα πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί προκλητική υπέρπτηση πάνω από το Ψαρά και Αντίψαρα.Τις τελευταίες εβδομάδες η ΤuAF στέλνει τα αεροσκάφη της όχι μόνο πάνω από μικρά ελληνικά ακριτικά νησιά ή βραχονησίδες αλλά προχωρά σε υπερπτήσεις και πάνω από μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος, η Λέσβος και η Χίος. Τα F-16 των γειτόνων έφτασαν ακόμα και πάνω από τη Λήμνο όπου υπάρχει στρατιωτικό αεροδρόμιο και συστήματα αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας.Οι υπερπτήσεις μέσα στο 2020 έχουν εκτιναχθεί στις 254 ενώ πέρυσι ολόκληρο τον χρόνο ήταν μόλις 124.
Αλλά και στη θάλασσα οι προκλήσεις δεν έχουν σταματήσει. Οι νέες εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με την τουρκική ακταιωρό να «οδηγεί» δουλεμπορική λέμβο προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα στη Λέσβο να αγνοεί τα σήματα μέσω ασυρμάτου και στη συνέχεια να προχωρά σε επικίνδυνους ελιγμούς είναι ενδεικτικές.
Εδώ και αρκετούς μήνες και πριν ξεσπάσει η πανδημία της Covid-19 το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είχε σχεδιάσει την άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2020». Θα ήταν η απάντηση στη «Γαλάζια Πατρίδα» και το μήνυμα ισχύος και κυριαρχίας του ΠΝ στο Αιγαίο.
Η φονική πανδημία ήρθε αλλά ευτυχώς έμεινε έξω από τις 'Ένοπλες Δυνάμεις έπειτα από μια σειρά δραστικών μέτρων. Κρούσμα στο Πολεμικό Ναυτικό δεν υπάρχει και όλα τα πλοία του Στόλου είναι «καθαρά» και σε πλήρη ετοιμότητα. 'Αλλωστε περισσότερα από 15 έχουν αναπτυχθεί στα ακριτικά νησιά ενώ σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται και πλοία του Στόλου γύρω από την Κρήτη.
Η στρατιωτική ηγεσία ξεκαθαρίζει ότι η εκπαίδευση του Στόλου θα πραγματοποιηθεί χωρίς περιορισμούς και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα βγουν στο Αιγαίο για να εκπαιδευτούν τα πληρώματα τους . Ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθεί η άσκηση αφορά το Επιτελείο και θα εκτελεστεί όπως διευκρινίζεται με γνώμονα την ασφάλεια αφού τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19 και στις 'Ενοπλες Δυνάμεις θα αρθούν σταδιακά.
Ανάλογα σοβαρά προβλήματα όμως εξαιτίας της πανδημίας εκτός από το τουρκικό ναυτικό φαίνεται ότι έχει και η τουρκική πολεμική αεροπορία. Στο Αιγαίο πετά τις τελευταίες εβδομάδες σταθερά μικρός αριθμός μαχητικών που σπάνια ξεπερνά τα οκτώ και με μοναδική «αποστολή» να προχωρούν στις καθιερωμένες παραβιάσεις και συχνά πλέον σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά ακριτικά νησιά. Ακόμα και με ένα ζευγάρι μαχητικά οι γείτονες προχωρούν σε δεκάδες παραβιάσεις αλλά και σε υπερπτήσεις. Την ίδια ώρα η HAF εξακολουθεί να πετά μαζικά στο Αιγαίο με απογειώσεις που ξεπερνούν τις 100 και φτάνουν έως και τις 140 καθημερινά.
newpost.gr

Σχόλια