100 δισ € κατά της ανεργίας αντί για ευρωομόλογο...;

Η ΕΕ με ένα γιγαντιαίο δανειακό πακέτο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ θέλει να στηρίξει τους εργαζόμενους και να παρεμποδίσει την απώλεια θέσεων εργασίας. Τι ακριβώς εμπεριέχει η πρόταση της Κομισιόν....


Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα δανειακό πρόγραμμα ύψους 100 δισεκατομμυρίων θέλοντας να προστατεύσει τους εργαζόμενους από την ανεργία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς του κορωνοϊού. Μια ευρωπαϊκή «ασφάλιση» της ανεργίας ήταν ένα θέμα που για χρόνια συζητούνταν χωρίς επιτυχία. Ξαφνικά όμως όλα είναι δυνατά. Μια παλιά απαίτηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. 

Μια παλιά απαίτηση του προέδρου Μακρόν εξετάζεται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Πώς θα υλοποιηθεί όμως η ιδέα; Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε, τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν καταρχάς στο νέο ταμείο που θα συσταθεί, 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Κομισιόν θέλει στη συνέχεια να αυξήσει το ποσό στα 100 δισεκατομμύρια δανειζόμενη η ίδια χρήματα από τις αγορές μέσω ομολόγων. Στη συνέχεια το κεφάλαιο από το νέο δανειοδοτικό μηχανισμό θα διανεμηθεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν περισσότερο ανάγκη. Αυτά με τη σειρά τους θα διασφαλίσουν τη στήριξη των εργαζομένων.
Η Κομισιόν προτείνει ένα είδος επιδόματος για βραχυχρόνια εργασία κατά τα πρότυπα της Γερμανίας. «Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους εργαζομένους τους την περίοδο της κρίσηςνώστε να μπορούν να ξαναρχίσουν όταν θα πάρει και πάλι μπροστά η μηχανή της παγκόσμια οικονομίας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. 
Φρένο στις απολύσεις 

Άμεση ενεργοποίηση της προσωρινής στήριξης ανέργων ζητά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Το σημαντικό είναι αυτό το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για την άμβλυνση των κινδύνων της ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (SURE), όπως αποκαλείται να υλοποιηθεί άμεσα, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να κινηθούν τάχιστα, υπογράμμισε. Την επόμενη Τρίτη θα συνέλθουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ για να ασχοληθούν με το SURE. H Κομισιόν ελπίζει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να αποφύγουν τις απολύσεις στις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα τώρα με την κρίση του κορωνοϊού. 
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν πρόκειται για έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για το πώς ακριβώς θα συγκεντρωθεί το ποσό των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κάθε κράτος θα συμβάλει ανάλογα με την οικονομική του ευρωστία. Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει τηλεδιάσκεψη των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ, όπου θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις. 
DW

Σχόλια