Αγώνας ταχύτητας των επιστημόνων...για το καλύτερο φάρμακο κατά του COVID-19


Τρεις μήνες μετά τη νέα πανδημία του κορονοϊού, δεν είναι ακόμα σαφές ποια φάρμακα θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν την ιογενή νόσο.... 
Με τη δημόσια υγεία σε αναμονή,
η επιστημονική κοινότητα αναζητά απαντήσεις ταχύτερα από ποτέ.
Όταν ο νέος κορονοϊός διέσχισε την Κίνα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι ερευνητές και οι γιατροί άρχισαν γρήγορα δεκάδες κλινικές δοκιμές για να ελέγξουν τα υπάρχοντα φάρμακα έναντι του COVID-19, της ασθένειας που προκάλεσε ο νέος κοροναϊός. Ωστόσο, η έρευνα που έγινε μέχρι στιγμής στην Κίνα δεν παρήγαγε αρκετά στοιχεία για οριστικές απαντήσεις.
"Επιδοκιμάζουμε τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο που έχουν έρθει μαζί για να αξιολογήσουν συστηματικά πειραματικές θεραπείες", δήλωσε ο Tedros Adhanom, γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), σε συνέντευξη Τύπου. "Πολλές μικρές δοκιμές με διαφορετικές μεθοδολογίες μπορεί να μην μας δώσουν τις σαφείς και ισχυρές ενδείξεις που χρειαζόμαστε σχετικά με τις επεξεργασίες που βοηθούν στη διάσωση ζωών".
Στην πάλη τους για «σαφείς και ισχυρές ενδείξεις», ο ΠΟΥ ξεκινά μια γιγαντιαία πολυεθνική κλινική δοκιμή για να ελέγξει τέσσερα θεραπευτικά σχήματα ως COIVD-19: ένα πειραματικό φάρμακο που ονομάζεται remdesivir, το αντιελονοσιακό φάρμακο χλωροκίνη (υδροξυχλωροκίνη) δύο φαρμάκων εναντίον του HIV  μαζί με την αντιφλεγμονώδη ιντερφερόνη βήτα.
Η δοκιμή θα είναι ευέλικτη και θα μπορούσε να προσθέσει ή να αποβάλει πρόσθετες προσεγγίσεις ή μεθόδους θεραπείας με την πάροδο του χρόνου. 
Μια παρόμοια προσπάθεια-αρχική δοκιμή, ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στις ΗΠΑ, η οποία αρχικά είχε ως στόχο να δοκιμάσει το remdesivir αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα φάρμακα.
Εκατοντάδες άλλες κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες ομάδες συνεχίζουν επίσης να δοκιμάζουν τα φάρμακα που επέλεξε ο ΠΟΥ.

Σχόλια