Γαλλία: «αναλώσιμοι» εργαζόμενοι στην εποχή του κορωνοϊού;


Στη Γαλλία πολλές επιχειρήσεις παραμένουν σε λειτουργία. 
Πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν τα μέσα για να προστατευθούν αποτελεσματικά από τον κορωνοϊό. Απειλούν να σταματήσουν τη δουλειά 

Από την περασμένη εβδομάδα η Χέντα έχει την εντύπωση ότι δίνει έναν άνισο αγώνα.
 Όχι μόνο γιατί κάθε μέρα εκατοντάδες πελάτες τρέχουν σε ένα υποκατάστημα σούπερ μάρκετ Monoprix, που εργάζεται εδώ και 17 χρόνια στο νότιο Παρίσι, αλλά γιατί αισθάνεται ότι οι προϊστάμενοί της, την έχουν αφήσει μόνη της σε αυτόν τον άνισο αγώνα με τον κορωνοϊό. 
Στο σούπερ μάρκετ δεν έχουν πάρει μέτρα για να προστατεύσουν τους εργαζομένους. 
Δεν θέλουν να πάνε στη δουλειά ταχυδρόμοι και αστυνομικοί Στη Γαλλία από την περασμένη εβδομάδα είναι κλειστά μπαρ και εστιατόρια και από την περασμένη Δευτέρα σχολεία και πανεπιστήμια. 
Από την περασμένη Τρίτη ισχύει μερική απαγόρευση εξόδου για δυο εβδομάδες αλλά πολύ πιθανώς να παραταθεί. 
Δεν είναι όμως μόνο οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ που παραπονούνται ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. 
Για το ίδιο θέμα εκφράζουν παράπονα και οι εργαζόμενοι σε τράπεζες, στο ταχυδρομείο και την αστυνομία. 
Κάποιοι ταχυδρόμοι αρνήθηκαν να συνεχίσουν τη δουλειά τους και κάποιοι αστυνομικοί δηλώνουν πως δεν έχουν πλέον διάθεση να κάνουν ελέγχους για να διαπιστώνουν εάν τηρείται το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου. «Η κυβέρνηση μάς απαγορεύει κατά τη διάρκεια των ελέγχων να φοράμε μάσκα στο πρόσωπο και γάντια – εκτός αν κάποιος έχει ο ίδιος συμπτώματα ή έχει δηλώσει ότι έχει κορωνοϊό». 
Με μπόνους στη δουλειά 
H κυβέρνηση απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους να συνεχίσουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Και μάλιστα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δίνουν και ένα μπόνους 1.000 ευρώ. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε πριν από ένα χρόνο σαν απάντηση για τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων.
DW

Σχόλια