Κορωνοϊός :Αποκαλύψεις για τη μάχη γύρω από το εμβόλιο....

Πιθανές θεραπείες και εμβόλια για τον  COVID-19 σε εξέλιξη

Όσοι εργάζονται στον τομέα της έρευνας & ανάπτυξης ή της βιομηχανίας παραγωγής  φαρμάκων...πιθανότατα έχουν διαβάσει πολλές επιστημονικές και τεχνικές εξελίξεις...
που επιταχύνονται επί του παρόντος...ως απάντηση στην τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού COVID-19 που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο με ταχείς ρυθμούς.
Όλοι κατανοούν τη μακρά και δαπανηρή διαδικασία έρευνας και δοκιμών φαρμάκων, η ταχύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα της φαρμακευτικής βιομηχανίας για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου και θεραπείας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπερηφανευόμαστε. Τώρα γίνεται κατανοητό από τους ερευνητές, τις εταιρείες και τους εμπλεκόμενους φορείς ότι, παράλληλα, η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα εξακολουθούν να έχουν ζωτική σημασία, η ταχύτητα είναι πλέον πρωταρχικής σημασίας.
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα υποψηφίων θεραπειών & φαρμάκων που αναπτύσσονται με μεγάλη ταχύτητα:
  • Το φάρμακο Favilavi, το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο κοροναϊού στην Κίνα, έχει δείξει ότι έχει αποτελεσματικότητα στη θεραπεία του COVID-19 με ασφάλεια σε μια κλινική δοκιμή που περιλαμβάνει 70 ασθενείς.
  • Το πρώτο εμβόλιο COVID-19 στην Κίνα αναμένεται να είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές έως τα τέλη Απριλίου
  • Η Inovio Pharmaceuticals σχεδιάζει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο για το εμβόλιο INO-4800 τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αναμένεται να είναι διαθέσιμα το Σεπτέμβριο του 2020. Το Inovio στοχεύει να παράγει ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος του 2020 για να πραγματοποιήσει πρόσθετες κλινικές δοκιμές ή / και έκτακτη χρήση του εμβολίου.
  •  Η Regeneron επιτάχυνε το χρονοδιάγραμμά της για την εξασφάλιση δόσεων ενός πιθανού εμβολίου (REGN3048 και REGN3051) και η θεραπεία είναι έτοιμη για κλινικές μελέτες στον άνθρωπο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Η δοκιμή μεγάλης κλίμακας θα μπορούσε να ξεκινήσει μέχρι τα μέσα Απριλίου.
  •  Το Remdesivir του Gilead (GS-5734), ένα πειραματικό αντι-ιικό ευρέως φάσματος το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά για τη θεραπεία της Ebola, έχει υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές στην Κίνα. Οι δοκιμές εκτελούνται σε 761 ασθενείς σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, σε πολλαπλά νοσοκομεία στο Wuhan. Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές αναμένεται να είναι διαθέσιμα κατά τις επόμενες εβδομάδες.
  •  Το εμβόλιο mRNA-1273 της Moderna υποβάλλεται σε κλινική μελέτη Φάσης I τον Απρίλιο με την υποστήριξη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και προετοιμάζονται για μελέτη Φάσης ΙΙ. Το εμβόλιο στοχεύει την πρωτεΐνη Spike (S) του κοροναϊού.
  •   Η Actemra της Roche έχει εγκριθεί στην Κίνα για τη θεραπεία σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με τον κοροναϊό. Το φάρμακο αξιολογείται σε κλινική δοκιμή στην Κίνα, η οποία αναμένεται να καταχωρίσει 188 ασθενείς με κορωναϊό. Η κλινική δοκιμή αναμένεται να διεξαχθεί μέχρι τις 10 Μαΐου.
  • Πολλές κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη με την χλωροκίνη για την καταπολέμηση του COVID-19. αυτό το φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της ελονοσίας εδώ και δεκαετίες. Οι ασθενείς με κορωναϊό που τους χορηγήθηκε το φάρμακο Phosphate Chloroquine πέτυχαν μεγαλύτερη πτώση πυρετού και συντομότερο χρόνο ανάρρωσης σε κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν σε κινεζικά νοσοκομεία. Οι κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας με αυτό το φάρμακο είναι επικείμενες.
  • Ένα ενδορινικό εμβόλιο COVID-19 (παρόμοιο με το NasoVAX) αναπτύσσεται από την φαρμακευτική εταιρία Altimmune, κλινικής τεχνολογίας που βασίζεται στις ΗΠΑ. Μελέτες σε ζώα προχωρούν.
Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται υποψήφια φάρμακα και εμβόλια κατά του COVID-19:


Όπως φαίνεται παραπάνω, η ανακάλυψη φαρμάκων και οι δραστηριότητες κλινικής έρευνας στην πρόληψη και θεραπεία COVID-19 αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και δεν θα προκαλούσε έκπληξη το γεγονός ότι ένα πιθανό εμβόλιο έχει ήδη ανακαλυφθεί και εξετάζεται επί του παρόντος. 
Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να διαπιστωθεί η πλήρης ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των επιτυχημένων υποψηφίων θεραπειών & εμβολίων. 
Παρόλα αυτά, με τη συνδυασμένη γνώση και τον σημερινό επείγοντα χαρακτήρα που υπάρχει στο χώρος της  Έρευνας & Ανάπτυξης, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για ένα μέλλον χωρίς το COVID-19. Εν τω μεταξύ, παρόλο που δυστυχώς, ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει μερικούς μήνες, θα πρέπει να ακολουθούμε την καθοδήγηση των εθνικών αρχών υγείας, να εμπιστευτούμε την επιστήμη και να παραμείνουμε μέσα ασφαλείς ο ένας για τον άλλο.

John Cahill (Director, Senior Consultant, Quality & Compliance at PharmaLex Ireland)

Σχόλια