Η τρομοκρατία στο επίκεντρο του Μεσογειακού Φόρουμ..

Το Φόρουμ «Med 2015» της Ρώμης έχει ως κύριο θέμα τον διάλογο μεταξύ των μεσογειακών χωρών. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατέστησε σαφές στην ομιλία του ότι η καταστροφή του IS αποτελεί προτεραιότητα. 
Στο επίκεντρο του τριήμερου Μεσογειακού Φόρουμ,
που ξεκίνησε σήμερα στη Ρώμη, βρίσκονται μεταξύ άλλων η οικονομική συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών χωρών, η ασφάλεια στη Μεσόγειο, καθώς και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στην ομιλία του ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε ότι «η διεθνής συνεργασία χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συμφωνούν με την Μόσχα στην ανάγκη να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος. Χρειάζεται, όμως, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και όχι μια λύση της τελευταίας στιγμής».
Στις εργασίες του Φόρουμ της Ρώμης συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι του πολιτιστικού, οικονομικού και πολιτικού κόσμου της Μεσογείου. Το παρόν δίνουν ωστόσο και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και ο επικεφαλής της Βρετανικής διπλωματίας Φίλιπ Χάμοντ.
Όχι άλλα λάθη, όπως έγιναν στη Λιβύη
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμντουλά στο βήμα του Μεσογειακού Φόρουμ
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμντουλά στο βήμα του Μεσογειακού Φόρουμ
Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο διάλογος πρέπει με μετατρέπεται και σε πράξη, η οποία να εξαντλεί όλες τις δυνατότητές της, πριν από την ανάληψη οποιασδήποτε άλλης πρωτοβουλίας». Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε ο κύριος Αμανατίδης, η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήθηκε δυναμικά για την προώθηση του διαλόγου και στην πρόσφατη διεθνή διάσκεψη για την Μέση Ανατολή, η οποία διοργανώθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο.
Η συνάντηση της Ρώμης προσφέρει την δυνατότητα εμβάθυνσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Μέση Ανατολή και σε ότι αφορά τις στρατηγικές καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Με την λογική, όπως τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός, ότι η Ιταλία δεν θέλει να γίνουν άλλα λάθη, όπως έγιναν για παράδειγμα στην Λιβύη.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Σχόλια