Οι γαλλικές αρχές ξετυλίγουν το κουβάρι των επιθέσεων...

Με πυρετώδεις ρυθμούς οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες προσπαθώντας να απαντήσουν το συντομότερο σε όλα τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Οι τρομοκράτες στο Παρίσι ενήργησαν προφανώς σε τρεις χωριστές ομάδες», δήλωσε αργά το απόγευμα ο εισαγγελέας Παρισίων Φρανσουά Μολένς. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δεν διαθέτει για την ώρα όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να παρουσιάσει με τον πλέον σαφή τρόπο τα χθεσινά γεγονότα.
Ο εισαγγελέας περιορίσθηκε στις εξακριβωμένες πληροφορίες που διαθέτει σύμφωνα με τις οποίες οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 129, ενώ οι τραυματίες είναι 352 εκ των οποίων οι 99 σοβαρά. Στον απολογισμό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι συνολικά επτά τρομοκράτες και όχι οκτώ, όπως είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σε ό,τι αφορά στην ταυτοποίηση των τρομοκρατών ο εισαγγελέας δήλωσε ότι ένας εξ αυτών που συμμετείχε στην επίθεση στο Μπατακλάν αναγνωρίσθηκε μέσω του δακτυλικού του αποτυπώματος. Πρόκειται για Γάλλο που γεννήθηκε το 1985, ήταν γνωστός στην αστυνομία για μικροπαραβάσεις χωρίς όμως να έχει ποτέ καταδικαστεί σε φυλάκιση. Παρ’ όλα αυτά ο φάκελός του είχε την ένδειξη «S» που για τη γαλλική αστυνομία σημαίνει ότι έχει επιδείξει φανατική συμπεριφορά και ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται οι κινήσεις του. Επίσης, το διαβατήριο που βρέθηκε δίπλα στο πτώμα του αυτόχειρα έξω από το στάδιο, φέρει το όνομα ατόμου που γεννήθηκε το 1980 στη Συρία, το οποίο όμως δεν είναι γνωστό στη γαλλική μυστική υπηρεσία. Σύμφωνα πάντα με τον εισαγγελέα τα δύο αυτοκίνητα που εντοπίσθηκαν έξω από το Μπατακλάν είχαν ενοικιασθεί από άτομο, το οποίο συνέλαβε η βελγική αστυνομία κατά τη διάρκεια ελέγχου, την ώρα που προσπαθούσε να περάσει τα βελγικά σύνορα με άλλο αυτοκίνητο, συνοδευόμενο από δύο άλλα άτομα.
1.000 στρατιώτες μεταβαίνουν στο Παρίσι
Ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων
Ένα κερί στη μνήμη των θυμάτωνΕν τω μεταξύ και ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ έδωσε μέσα στο απόγευμα λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν στο πλαίσιο της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Ο υπουργός έκανε τις σχετικές δηλώσεις μετά το τέλος του δεύτερου έκτακτου υπουργικού συμβουλίου μέσα στη μέρα. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο που είχε συγκαλέσει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τα μεσάνυχτα, είχε αποφασίσει την κήρυξη της χώρας σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων η κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή του στρατού, με μετακίνηση 1.000 στρατιωτών από την επαρχία, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την γαλλική πρωτεύουσα. Οι στρατιώτες αναμένεται να φθάσουν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της νύχτας αεροπορικώς, οδικώς και με τραίνο. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την απόφασή του να ανοίξει τα σχολεία τη Δεύτερα, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρη τη χώρα.
Με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού αποφασίσθηκε η ακύρωση του προγραμματισμένου για τη Δευτέρα συνεδρίου των Δημάρχων, ενώ η Γαλλία θα διοργανώσει την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί, στις 30 Νοεμβρίου. Επίσης τη Δεύτερα, πρόκειται να συνέλθουν στις Βερσαλλίες Κοινοβούλιο και Γερουσία, που από κοινού αποτελούν το γαλλικό Κογκρέσο. Στη συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 5μμ. ώρα Ελλάδας, θα μιλήσει αποκλειστικά και μόνο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενημερώνοντας για όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι, http://www.dw.com

Σχόλια