Πανευρωπαϊκή αντίδραση στις τρομοκρατικές επιθέσεις;

Ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής της ΕΕ επικαλέστηκε για πρώτη φορά η Γαλλία. «Θα ανταποκριθούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας φον ντερ Λάιεν.

Πανευρωπαϊκή αντίδραση φαίνεται να δρομολογούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επικαλέστηκε για πρώτη φορά τη ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής που εισήγαγε στην ΕΕ η Συνθήκη της Λισαβόνας και προβλέπει ότι «σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης στο έδαφος ενός κράτους-μέλους, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη οφείλουν να παράσχουν συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους». Το γαλλικό αίτημα επιβεβαίωσε με σημερινό τουίτ από τις Βρυξέλλες και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας. «Είναι αυτονόητο ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας για να βοηθήσουμε», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το χθεσινό αίτημα του Γάλλου προέδρου για συμπαράσταση των χωρών της ΕΕ και όχι του ΝΑΤΟ ξάφνιασε πολλούς. Νωρίς το πρωί σήμερα στις Βρυξέλλες, ο υπουργός άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν έσπευσε να υποβάλει το σχετικό αίτημα στους ευρωπαίους ομολόγους του. Μίλησε για «ενισχυμένη στρατιωτική συμμετοχή σε θέατρα επιχειρήσεων έξω από την Ευρώπη». Υπογράμμισε ότι «ο εχθρός δεν είναι εχθρός της Γαλλίας αλλά της Ευρώπης».
Το ερώτημα που θέτουν σήμερα οι αναλυτές είναι κατά πόσο μπορεί η Γαλλία να υποχρεώσει τους Ευρωπαίους να της συμπαρασταθούν και τι είδους συμπαράσταση αποσκοπεί: σε ετοιμοπόλεμους στρατιώτες, όπλα, σε οικονομική ή άλλη υποστήριξη;
Ακαθόριστο προς το παρόν το περιεχόμενο του αιτήματος
To χθεσινό αίτημα στρατιωτικής συνδρομής του προέδρου Ολάντ ξάφνιασε πολλούς
To χθεσινό αίτημα στρατιωτικής συνδρομής του προέδρου Ολάντ ξάφνιασε πολλούςΓια την ώρα το περιεχόμενο του αιτήματος παραμένει ακαθόριστο, εκτός από έναν τομέα -τον οικονομικό- για τον οποίο ο Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε χθες τη θέση του απέναντι στην Ευρώπη. Το Σύμφωνο Ασφαλείας, για τη Γαλλία, υπερέχει του Συμφώνου Σταθερότητας», υπογράμμισε και η φράση αυτή θεωρείται φράση κλειδί για την μελλοντική πολιτική της Γαλλίας. Καταδεικνύει ότι η χώρα «ξεχνά» την υποχρέωσή της για ανώτατο όριο 3% στο έλλειμμα το 2017, οπότε και λήγει η παράταση που με κόπο εξασφάλισε. Παράλληλα ο Φ. Ολάντ έβαλε νερό στο κρασί του για τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασάντ, δίνοντας προτεραιότητα στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, προσεγγίζοντας τις θέσεις Ομπάμα και Πούτιν.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι, http://www.dw.com

Σχόλια