Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

Και ο αθλητισμός στο στόχαστρο της τρομοκρατίας...

Ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας Γερμανίας-Ολλανδίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί χθες το βράδυ στο Ανόβερο, είχε στόχο να στείλει ένα μήνυμα κατά της τρομοκρατίας και υπέρ της ελευθερίας. Το καθαρά αθλητικό σκέλος είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού πριν από πέντε ημέρες. Ωστόσο,
οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν 1,5 ώρα πριν από τη σέντρα να ματαιώσουν τον αγώνα για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών μέσων ενημέρωσης, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν τους αρμόδιους στη Γερμανία ότι σχεδιάζεται βομβιστική επίθεση στο στάδιο.
Η ματαίωση του ιδιαίτερου αυτού παιχνιδιού προκαλεί συζητήσεις στη Γερμανία γύρω από την ορθότητα ή μη της σχετικής απόφασης. Όπως εκτίμησε στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF, η πρόεδρος της επιτροπής Αθλητικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Ντάγκμαρ Φράιταγκ, «κατά την άποψή μου ήταν σωστή απόφαση. Αυτήν την ώρα δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τη χθεσινή κατάσταση κινδύνου. Αλλά με βάση όλα αυτά που έχουμε ακούσει, η απόφαση ματαίωσης ήταν σωστή. Δεν θα ήθελα να βιώσω την εμπειρία των ερωτήσεων που θα τίθεντο στη χώρα αν χθες το βράδυ είχε συμβεί εκεί κάτι τρομακτικό».
Το ποδόσφαιρο δεν θα είναι όπως πριν
Σωστή κρίνει την απόφαση ματαίωσης του φιλικού Γερμανίας-Ολλανδίας η Ντάγκμαρ Φράιταγκ
Η Ντάγκμαρ Φράιταγκ κάνει λόγο για μια περίοδο ανασφάλειας στη Γερμανία – ειδικά μετά τη ματαίωση του χθεσινού ποδοσφαιρικού αγώνα. Η ίδια θεωρεί ότι τουλάχιστον το προσεχές διάστημα οι αγώνες ποδοσφαίρου, τόσο στη Γερμανία όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα είναι όπως ήταν στο παρελθόν.
Όπως επισήμανε η πρόεδρος της επιτροπής Αθλητικών Υποθέσεων, «η ματαίωση έχει σαφώς και μια συμβολική διάσταση. Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Και αυτή η διάσταση υπερβαίνει πιθανόν τα όρια του ποδοσφαίρου. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι οι μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις στη Γερμανία έχουν μπει οριστικά στο στόχαστρο της τρομοκρατίας».
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης ασφάλεια απέναντι σε τρομοκρατικές ενέργειες όπως αυτές του Παρισιού. Σε κάθε περίπτωση η Ντάγκμαρ Φράιταγκ εκτιμά ότι οι έλεγχοι κατά την είσοδο σε αθλητικά στάδια θα γίνουν ακόμη αυστηρότεροι. Κλείνοντας εξέφρασε έναν προβληματισμό: «Πώς θα κυλήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο του χρόνου; Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα θα απολέσουν εν μέρει τον χαρμόσυνο χαρακτήρα τους. Είμαι προσωπικά πεπεισμένη ότι θα συμβεί αυτό».
Άρης Καλτιριμτζής (DLF, DPA), http://www.dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.