Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

Αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής για εκλογές στην Τουρκία..«Μαύρη μέρα για την Τουρκία»

H Κλαούντια Ροτ, αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής Η Γερμανίδα πολιτικός των Πρασίνων, αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής και άριστη γνώστης των πολιτικών πραγμάτων στην Τουρκία κάνει λόγο για μια «μαύρη μέρα» και δηλώνει στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF ότι παρόλο που είναι ένας ευγενής άνθρωπος με καλούς τρόπους, δεν θα συνέχαιρε
σήμερα τον νικητή των εκλογών Ταγίπ Ερντογάν. Ο λόγος είναι ότι η πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει έχει διχάσει την Τουρκία, έχει βλάψει σοβαρά την κοινωνική ειρήνη και οι προηγούμενοι πέντε μήνες της προεκλογικής εκστρατείας δεν διεξήχθησαν κατά τρόπο δημοκρατικό.
«Η Τουρκία είναι τελείως διχασμένη. Σκεφθείτε ότι το φιλοκουρδικό κόμμα HDP δεν μπορούσε να κάνει προεκλογικό αγώνα. 500 μέλη του συνελήφθησαν, 258 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 190 κομματικά γραφεία δέχθηκαν επιθέσεις και καταστράφηκαν. Ο Ερντογάν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία και με τη βοήθεια μέρους του εθνικιστικού κόμματος ΜΗP θα αναθεωρήσει τώρα το Σύνταγμα και θα μετατρέψει το πολίτευμα από κοινοβουλευτικό σε ένα συγκεντρωτικό προεδρικό σύστημα. Όλα αυτά δεν είναι καλά νέα, δεν είναι καλά νέα ούτε για την Ευρώπη».
Η Τουρκία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ασφαλής χώρα προέλευσης

Η ΕΕ εξαρτάται από την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δήλωσε ο Έλμαρ Μπροκ πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο του Βερολίνου RBB και συμπλήρωσε πως πολλά εξαρτώνται από «την φιλευσπλαχνία του Ερντογάν». Δήλωσε ακόμα πως το «αποτέλεσμα των εκλογών είναι σαφές» και πρόσθεσε πως εάν «η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη θα πρέπει να επιβάλει τις αρχές ενός κράτους δικαίου».
Η Κλαούντια Ροτ, η αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής πιστεύει πως οι εκλογές δεν έγιναν με δημοκρατικό τρόπο και υπάρχουν για αυτό σχετικές καταγγελίες για παράδειγμα στη Σμύρνη. Πιστεύει ακόμη πως ήταν λάθος το πρόσφατο ταξίδι της καγκελαρίου Μέρκελ στην Τουρκία, το οποίο θα μπορούσε κάποιος να ερμηνεύσει και ως στήριξη στον Ερντογάν. Όσο για το προσφυγικό κατανοεί πως η Τουρκία έχει δεχθεί ένα μεγάλο βάρος και πρέπει να βοηθηθεί από την ΕΕ ωστόσο τονίζει:
«Η ΕΕ θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά πόσο υψηλό θέλει να είναι το τίμημα που θα πληρώσει για να εμποδίσει τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη και να χαρακτηριστεί η Τουρκία ασφαλής χώρα προέλευσης. Πρέπει πραγματικά να σας πω πως κάτι τέτοιο είναι γελοίο. Δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει μια χώρα ασφαλή, όταν εκεί δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου, εκεί όπου οι δημοσιογράφοι ξυλοκοπούνται, φυλακίζονται. Η ειρηνευτική διαδικασία έχει ανακοπεί. Δεν μπορεί κανείς για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, για να μείνουν οι πρόσφυγες στην Τουρκία και να μην έρθουν στην Ευρώπη, να αγνοήσει τις αντιδημοκρατικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα».
Μαρία Ρηγούτσου (DLF), http://www.dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.