Η Φιλία της Τουρκίας έχει κόστος....

Ο ανωτέρω τίτλος σχολίου τους γερμανικού ραδιοφωνικού δικτύου Ντώϋτσε Βέλλε αποτελεί μιαν ενδιαφέρουσα ένδειξη ότι ορισμένοι τουλάχιστον στη Γερμανία, ξεπερνώντας κληρονομικές κλίσεις, ανακαλύπτουν κάποιες αλήθειες που για πολλά άλλα έθνη από πολλών αιώνων δεν αποτελούν μυστικό. Ιδού πάντως το κείμενο του σχολίου:
Μετάφραση:Μιχαήλ Στυλιανού 2-11-15
«Η προσφυγική κρίση το κατέστησε δυνατό: Αιφνιδίως η φήμη της Τουρκία στην ΕΕ ανέβηκε στα ύψη. Η στήριξη όμως της Αγκύρας έχει ένα κόστος και όχι απαραίτητα οικονομικό. Ο Ντάνιελ Χάϊνριχ μεταδίδει τα ακόλουθα από την Κωνσταντινούπολη:
Τελευταία ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ προσαγορεύει τον Τούρκο πρόεδρο ως «Ντοστούμ» -αδελφέ μου. Όταν ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες στις αρχές Οκτωβρίου, η σχέση που επέδειξαν οι δυο πολιτικοί στην κοινή τους συνέντευξη, ήταν σχέση μεγάλης εγκαρδιότητας.
Ο βουλευτής της τουρκικής αντιπολίτευσης Γιουσούφ Χαλάσογλου πιστεύει πως η αδέξια συμπεριφορά του Γιούνκερ είναι απλώς το προϊόν υστερόβουλων πρακτικών και πολιτικών υπολογισμών: « η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση αποβλέπει μόνο να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως κράτος ανάχωμα για την συγκράτηση όλων των προσφύγων που θέλουν να προχωρήσουν στη Ευρώπη» είπε στη Ντώϋτσε Βέλλε ο βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ.
Ακόμη και τώρα η Τουρκία παίζει μείζονα ρόλο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Σύροι έχουν βρει εκεί καταφύγιο από ακρωτηριασμό και εμφύλιο πόλεμο.
Εκτός από τον Γιούνκερ, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι που θέλει να επιστρατεύσει πληρέστερα τη Τουρκία. Στα τέλη Οκτωβρίου, η ΄Αγκελα Μέρκελ έκανε το «ταξείδι εις Κωνσταντινούπολιν» ειδικά για να επιδώσει αυτό το μήνυμα. Κατά τον Γκάρεθ Τζένκινς, ειδικό για την Τουρκία στο «Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη» στην Κωνσταντινούπολη, η επιδίωξη της Μέρκελ ήταν σαφής: « Θέλει να κρατήσει έξω από την Ε. Ε. όσο το δυνατό περισσότερους πρόσφυγες, για το ορατό μέλλον», είπε ο Τζένκινς στην Ντώυτσε Βέλλε.
Ένα πράγμα ωστόσο έγινε γρήγορα σαφές στις συνομιλίες του Βοσπόρου: η στήριξη δεν θα δοθεί φτηνά για τους «Ευρωπαίους φίλους». Ζήτησε από την Ε Ε να τους καταβάλει 3 δις. ευρώ. Ο Γκάρεθ Τζένκινς βεβαιώνει πως η Ε Ε προέβη σε μεγάλες παραχωρήσεις προκειμένου να επιτύχει μια προσέγγιση: « Η Ε Ε προσπάθησε να υποβιβάσει τις επικρίσεις της για τον Ερντογάν και το κόμμα του και ανέβαλε για μετά τις εκλογές την έκδοση μιας έκθεσης προόδου που αναμενόταν να είναι πολύ αυστηρή.»
Ανεπιθύμητη η ένταξη της Τουρκίας
Επιπλέον η Τουρκία επιμένει για την ελεύθερη βίζα για τους πολίτες της, κάτι που ζητούσε από πολύ καιρό. Ακόμη αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων για την εισδοχή της στην Ε.Ε. Αυτό το βήμα, ωστόσο, που επικρίνεται κυρίως από συντηρητικούς κύκλους στη Γερμανία, φαίνεται να έχει συμβολικό περισσότερο χαρακτήρα. Κατά τον Γκάρεθ Τζένκινς,«ούτε ο Ερντογάν ούτε το ΑΚΡ ενδιαφέρονται για την ένταξη στην Ε Ε. Βαυκαλίζονται ακόμη από όνειρα, πως μπορούν να μεταμορφώσουν τη Μέση Ανατολή σε μια Νέο-Μωαμεθανική σφαίρα επιρροής. Αλλά ούτε αυτό πρόκειται να συμβεί».
Στη Τουρκία η αδιαφορία για την ένταξη στη Ε Ε δεν περιορίζεται μόνο στο Α Κ Ρ Κατά τον Γιουσούφ Χαλάσογλου, « Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση επέτυχε πολλά αναφορικά με την ειρήνη στην Ευρώπη», αλλά για την Τουρκία η σημερινή Ε Ε ήταν σημαντική μόνο « ως ένας πήχης ανάπτυξης». Κατά τον ίδιο η ένταξη στην Ευρώπη δεν είναι στόχος.
Ο Σάμιουελ Γουέστερμπι, εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Νέοι Φίλοι της Τουρκίας» στις Βρυξέλλες, δηλώνει πως φταίει η Ε Ε εν μέρει για το σταμάτημα των διαπραγματεύσεων. Το πρόβλημα- είπε- δεν οφείλεται μόνο στο ΑΚΡ. Χωρίς σοβαρή απόφαση να προωθηθούν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη, ουδέποτε θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα. Και αυτό είναι ακριβώς ότι ως τώρα αρνήθηκε η Ε Ε στη Τουρκία.» *
Η αύξηση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς της Ε Ε ήταν δύσκολη για πολλούς Τούρκους, ακόμη και πριν τη προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το δημοσκοπικό ινστιτούτο του Ευρωβαρομέτρου τον Αύγουστο, 40% των κατοίκων της Τουρκίας πιστεύουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην Ε Ε θα ήταν κάτι «κακό».
Κατά τον Γκάρεθ Τζένκινς, η στάση της Ε Ε στην προσφυγική κρίση προκάλεσε σημαντική ζημιά στη φήμη της: « Ενίσχυσε την εντύπωση σε πολλούς και των δύο πολιτικών πλευρών στην Τουρκία ότι η διακηρυσσόμενη προσήλωση της Ε Ε σε αρχές όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές αξίες είναι απλώς ένα φράγμα καπνού και ότι όταν βολεύει τους σκοπούς της, η Ε Ε είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τον πληθυσμό, ακόμη και μιας υποψήφιας χώρας, σε ένα ολοένα και πιο άνομο και αυταρχικό καθεστώς.»
Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Γιουσούφ Χαλάσογλου συνοψίζει τη στάση του σε μια απλή διατύπωση, συνδέοντας την αποδοκιμασία του για την Ευρώπη με ένα πρόσωπο: « Για μένα, Ευρώπη ίσον Γερμανία και Γερμανία ίσον Μέρκελ και Μέρκελ –αποχαιρετά ο Χαλάσογλου- είναι πρόσωπο που δεν εμπιστεύομαι.»
*Σημείωση μεταφραστή: Και ο πρώην ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Τουρκία κ. ΄Αλκης Κούρκουλας είναι της ίδιας αντίληψης. Σε μεσονύκτια εκπομπή της ΕΡΤ του Σαββάτου υποστήριξε ότι η «Ευρώπη δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς την Τουρκία.»
Υποστήριξε επίσης ότι ( εκτός του φράγματος στο Εύρο)πρέπει να υπερπηδηθούν οι πολιτικοί υπολογισμοί και να υιοθετηθεί η πρόταση για μικτές ναυτικές περιπολίες – και «μέχρι το μέσο του Αιγαίου»- για την παρεμπόδιση της διακίνησης μεταναστών. ΄Οταν του αντιτάχθηκε, «γιατί να μη γίνουν στην ξηρά της Τουρκίας» συγκατατέθηκε: «και εκεί, γιατί όχι».
Στη ρύμη των παρεμβάσεών του, διατύπωσε και την άποψη ότι η εκκρεμότητα περί τα θαλάσσια όρια θα παραταθεί επί πολύ και μπορεί να μη τερματισθεί ποτέ.
Το βίντεο της πολύ καλής αυτής εκπομπής για την Κωνσταντινούπολη και την σύγχρονη Τουρκία παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον και θα πρέπει να προφυλαχθεί.

olympiada 

Σχόλια