Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

Βαριές ποινικές διώξεις σε βάρος φορολογικής αρχής για τη διαγραφή προστίμων κοσμηματοπώλη..


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Διέγραψε παράνομα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για φορολογικές παραβάσεις η αρμόδια Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Υποθέσεων προκειμένου να ωφελήσει εταιρείες γνωστού κοσμηματοπώλη, με αποτέλεσμα να ασκηθούν βαριές ποινικές διώξεις σε βάρος του Προέδρου της και μελών της Επιτροπής.
Η έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς με εντολή της επικεφαλής της Ελένης Ράϊκου
ξεκίνησε μετά από καταγγελία, ότι μέλη φορολογικής αρχής διέγραψαν αναιτιολόγητα  πρόστιμο περίπου δυο εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί από το ΣΔΟΕ  στις εταιρείες  συμφερόντων του εν λόγω κοσμηματοπώλη  για την πώληση πανάκριβων ρολογιών  με εικονικά τιμολόγια καταφέρνοντας έτσι να μηδενίσει την πληρωμή ΦΠΑ για τις συγκεκριμένες πωλήσεις.
Την έρευνα διενήργησαν οι εισαγγελείς Αγγελική  Τριανταφυλλου και Γιάννης Σέβης.
Στο τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης οι εισαγγελικοί λειτουργοί  άσκησαν ποινική δίωξη για απιστία από την οποία πρόεκυψε βλάβη του δημοσίου εναντίον του Πρόεδρου και δυο εκ των μελών της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης  Φορολογικών Ελέγχων του άρθρου 70Α του Νόμου 2238\1994. Για ηθική αυτουργία στην κακουργηματική απιστία διώκεται ο εκπρόσωπος των δυο επιχειρήσεων κοσμημάτων  και ωρολογίων.
Ολα ξεκίνησαν από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ στις δυο επιχειρήσεις του κοσμηματοπώλη. Με βάση τις εκθέσεις που συντάθηκαν  διαπιστώθηκαν και καταλογίστηκαν στις επιχειρήσεις οι εξής παραβάσεις:
*Πουλούσαν ρολόγια τα οποία εμφάνιζαν ως αγοραστές  πρόσωπα του εξωτερικού και έτσι εκ του νόμου είχαν δικαίωμα να μην πληρώνουν ΦΠΑ.
*Εβαζαν στις αποδείξεις πώλησης  πλαστές σφραγίδες της γερμανικής τελωνειακής αρχής ώστε να φαίνεται ότι τα ρολόγια εξήχθησαν στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσαν  συμψήφισαν  τον αναλογούντα ΦΠΑ, με αποτέλεσμα για τις επίμαχες πωλήσεις να μην πληρώνουν ΦΠΑ ούτε ένα ευρώ.
Τη μέθοδο αυτή ...μηδενισμού του ΦΠΑ επιβεβαίωσε και ο δεύτερος  έλεγχος που έγινε στην εταιρεία και η ΔΟΥ επέβαλε πρόστιμα.
Ο επιχειρηματίας όμως άσκησε προσφυγή και η επιτροπή παρά την αρνητική εισήγηση, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτές τις προσφυγές και να ακυρώσει την επιβολή των προστίμων. Η επιτροπή όμως δεν δικαιολόγησε την απόφαση της, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία, όπως λένε εισαγγελικές πηγές "από τις πλήρως αιτιολογημένες και εμπεριστατωμένες εκθέσεις ελέγχου και επανελέγχου των ελεγκτών-υπαλλήλων του ΣΔΟΕ προέκυπταν με βεβαιότητα και πέραν πάσης αμφιβολίας όλα όσα καταλογίζονται στις δυο επιχειρήσεις κοσμημάτων".
Με τις αποφάσεις αυτές σύμφωνα με τη δίωξη το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημιά που φτάνει τα περίπου δυο εκατομμύρια ευρώ.
Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς  Βασιλική Μπράτη, ενωπιον της οποίας θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι και θα δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις.
http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.